Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Papa contestă deschis legea marțială din Polonia – arhivă, 1987
Articole online

Papa contestă deschis legea marțială din Polonia – arhivă, 1987

papa Ioan Paul al II-lea

Papa contestă deschis legea marțială din Polonia – arhivă, 1987

Papa a venit aseară pe coasta baltică a Poloniei și a confirmat ceea ce a numit „realitatea importantă a termenului „solidaritate” și semnificația sa eternă”.

Vorbind încă o dată în fața unei audiențe entuziasmate de cel puțin un milion de persoane, fiecare atârnând de fiecare cuvânt al său, a declarat: „Cuvântul „solidaritate” a fost rostit chiar aici, într-un nou mod și într-un nou context. Iar lumea nu poate uita acest lucru”.

A fost discursul său cel mai lipsit de ambiguitate și cu potențial exploziv de până acum – un discurs care poate fi citit doar ca o provocare calculată la adresa a tot ceea ce a reprezentat liderul polonez, generalul Jaruzelski, de când a fost impusă legea marțială, în urmă cu 5 ani și jumătate.

Aseară, Papa urma să se întâlnească la Gdansk cu Lech Walesa, liderul sindicatului liber interzis Solidaritatea, la Gdansk. Walesa a declarat că îi va spune Papei, în cadrul unei întâlniri private, despre necesitatea de a reconstrui societatea poloneză pe baza principiilor creștine.

Walesa l-a lăudat pe Papă pentru sprijinul său „fantastic” pentru societatea poloneză, în timp ce se pregătea pentru întâlnire.

„Îmi voi exprima opiniile în mod deschis”, a spus el. Referindu-se la sistemul comunist din Polonia, a spus: „Rușinea este că sistemul care a fost cândva progresist s-a dovedit acum a fi regresiv. Acesta împiedică dezvoltarea”.

Liderii opoziției au declarat ieri că poliția a arestat peste 130 de persoane din cauza vizitei Papei

Cincizeci și șase au fost reținute după demonstrația violentă de miercuri, în apropierea slujbei Papei de la Cracovia, au declarat surse din opoziție.

Vorbind la Gdynia, lângă Gdansk, Papa a spus: „În numele viitorului omenirii și al umanității, trebuie pronunțat cuvântul „solidaritate”. Astăzi, el răsună ca un ecou precum valurile care se extind în întreaga lume. Având în vedere acest lucru, ne dăm seama că nu putem trăi după principiul „toți împotriva tuturor”, ci doar după celălalt principiu „toți cu toți, toți pentru toți”.”

El a continuat:

„Acest cuvânt este mândria voastră… Oameni din Gdansk și Gdynia, amintirile voastre sunt încă foarte vii în legătură cu evenimentele din anii 1970 și 1980. Nu putem merge înainte dacă suntem împinși și bruscați de imperativul unei armuri militare amețitoare, pentru că acest lucru prevestește perspectivele războiului și ale autodistrugerii”.

Pronunțate în calmul unei seri însorite, cuvintele sale s-au adresat nominal „oamenilor mării”, dar, în mod specific, a spus că se adresează și lucrătorilor de pe șantierele navale, precum și pescarilor și marinarilor.

Vorbea pe drumul de coastă de la șantierul naval Lenin din Gdansk, unde sindicatul Solidaritatea a luptat pentru a se naște și a supraviețui și, în cele din urmă, în decembrie 1981, a fost suspendat de regimul militar.

Pe stadionul Olivier, unde sindicatul a ținut una dintre ultimele sale reuniuni importante, câteva sute de soldați și-au instalat tabăra pentru noapte. După ciocnirile de miercuri seară de la Cracovia, unde vederea bannerelor Solidarității a fost suficientă pentru a determina poliția să folosească gaze lacrimogene și bastoane, tensiunea de pe coastă este într-o creștere alarmantă.

La doar câteva ore după această ciocnire, Papa se alătura la un cântec cu o mare mulțime adunată noaptea târziu în fața palatului arhiepiscopal, unde se afla.

Uniunea Sovietică nu intenționează să îl invite pe Papa la Moscova pentru comemorarea anul viitor a 1.000 de ani de la apariția creștinismului în Rusia, a declarat ieri un purtător de cuvânt al guvernului,” potrivit informațiilor din arhiva The Guardian

Registration

Aici iti poti reseta parola