Evenimentul Istoric > Articole online > Prietenia neobișnuită dintre Papa Ioan Paul al II-lea și cel care a încercat să îl asasineze
Articole online

Prietenia neobișnuită dintre Papa Ioan Paul al II-lea și cel care a încercat să îl asasineze

La 13 mai 1981, cetățeanul turc Mehmet Ali Agca a încercat să îl asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea în Piața Sf. Petru din Vatican.

Turcul a folosit un pistol Browning Hi-Power de calibru 9mm, cu care a tras de mai multe ori în direcția Papei. Patru gloanțe și-au atins ținta: două în intestine și câte unul în brațul stâng și drept.

Agca a fost arestat pe loc și condamnat la închisoare pe viață în Italia. Papa l-a iertat și l-a vizitat de mai multe ori în închisoare.

Conform history.info, de-a lungul anilor cei doi au legat o relație de prietenie. Papa a luat legătura și cu familia lui Agca și s-a întâlnit cu mama și fratele său.

Când Suveranul Pontif s-a îmbolnăvit, Agca i-a trimis o scrisoare în care îi ura însănătoșire grabnică.

Ca urmare a lobby-ului Papei, Agca a fost grațiat de președintele Italiei Carlo Azeglio Ciampi în 2000. Italia l-a extrădat către Turcia.

Ajuns acasă, el a fost trimis din nou în închisoare pentru o crimă anterioară, asasinarea unui jurnalist cu doi ani înaintea tentativei de asasinare a Papei.

În 2007 a ales să renunțe la Islam și să devină creștin. La 18 ianuarie 2010 a fost eliberat din închisoarea turcă, după ce a petrecut în total 29 de ani în spatele gratiilor.

Registration

Aici iti poti reseta parola