Evenimentul Istoric > Istoria zilelor Noastre > Fostul președinte al Poloniei, Lech Walesa, consideră că țara sa și Ungaria ar trebui excluse din proiectul european din cauza corupției: „UE nu trebuie să facă compromisuri”
Istoria zilelor Noastre

Fostul președinte al Poloniei, Lech Walesa, consideră că țara sa și Ungaria ar trebui excluse din proiectul european din cauza corupției: „UE nu trebuie să facă compromisuri”

lech walesa

Uniunea Europeană ar trebui să se dizolve și să creeze o nouă alianță cu Franța și Germania în centru, fără Polonia și Ungaria

Într-un interviu publicat astăzi de portalul Interia, fostul președinte al Poloniei, Lech Walesa, a explicat problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană în acest moment:

„UE, în loc să facă compromisuri cu Polonia, ar trebui să se dezintegreze și în câteva minute să creeze o nouă comunitate pe baza Germaniei și Franței, dar fără Polonia și Ungaria. Dar nu am fost ascultat din nou, iar aceasta este o idee simplă: dacă am vrea să intrăm în noua Uniune, în afara drepturilor, ar trebui să acceptăm și obligații. Și așezați-le astfel încât să nu se mai repete trăsăturile care se întâmplă astăzi”, a spus el.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană nu ar trebui să aprobe un plan național de restaurare a Poloniei:

„Până la urmă, acești bani vor fi în continuare risipiți și furați. Fără statul de drept, nu are rost să risipești miliarde de euro degeaba”, a spus el.

În privința lui Vladimir Putin, Walesa este de părere că diplomația nu poate rezolva criza din Ucraina, fiind necesară un răspuns mai hotărât din partea Occidentului:

„Ar fi trebuit trebuit să vorbești cu Putin diferit de la început. Așezați-l și spuneți: „Omule. Ai rachete, dar știi ce avem? Doar că nu vrem să te împușcăm. Nu vrem să te demolăm, doar te construim. Vrem pace. Don, nu ne face să ne folosim capacitățile, nu vei supraviețui, omule. Nu crezi? Atunci uită-te la armele noastre.” Așa ar trebui să vorbești cu președintele Rusiei, nu cu un fel de diplomație.”

În 1990 a candidat și a fost ales în nou-înființata funcție de președinte al Poloniei. În mandatul său Polonia a trecut de la comunism la democrație, dar popularitatea i-a scăzut. După înfrângerea suferită la alegerile din 1995, rolul său pe scena politică poloneză s-a diminuat. Faima sa la nivel mondial, însă, a rămas aceeași și ține cursuri de istorie și politică în Polonia și în străinătate.

În afară de Premiul Nobel pentru Pace din 1983, Wałęsa a primit numeroase alte distincții internaționale. A purtat titlul de „Omul Anului” dat de revista Time Magazine (1981), precum și de The Financial Times (1980) și The Observer (1980). A fost primul laureat al Medaliei Libertății, primită la 4 iulie 1989 la Philadelphia, Pennsylvania, și în același an a primit Medalia Prezidențială a Libertății. Este al treilea străin și primul care nu era șef de stat care s-a adresat unei sesiuni comune a Congresului Statelor Unite la 15 noiembrie 1989).

 

Registration

Aici iti poti reseta parola