Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > A fost singurul preot al Sindicatului Solidaritatea. Prietenul Papei Ioan Paul al II-lea a urcat la Domnul acum 20 de ani.
Articole online

A fost singurul preot al Sindicatului Solidaritatea. Prietenul Papei Ioan Paul al II-lea a urcat la Domnul acum 20 de ani.

Fondatorul Institutului de Ştiinţe ale Omului din Viena s-a născut la 12 martie 1931, în oraşul Stary Sacz.

Jozef Tischner a fost preot în regiunea Cracoviei din 1956. Cracovia a fost dioceza cardinalului Karol Wojtyla înainte de a deveni Papa Ioan Paul al II-lea.

De altfel, Jozef Tischner a fost prieten apropiat al Papei Ioan Paul al II-lea.

Profesor şi director al Academiei Teologice Papale din Cracovia, din 1980, a fost şi membru fondator al Institutului de Ştiinţe ale Omului din Viena.

Asociat aripii liberale şi deschis dialogului Bisericii poloneze, Jozef Tischner a fost un specialist recunoscut în problemele existenţialiste şi în teoria valorilor, participant notabil la redefinirea noţiunilor de „solidaritate” şi „libertate”.

A oferit sprijin susţinut mişcării democratice „Solidaritatea”, în anii 1980, fiind singurul preot şi lider religios al sindicatului.

Când regimul comunist a impus Legea marţială, în decembrie 1981, în încercarea de a distruge „Solidaritatea” din temelii, Tischner a scris articolul „Etica Solidarităţii” un studiu filozofic al mişcării anti-comuniste.

A murit 28 iunie 2000, la Cracovia.

Registration

Aici iti poti reseta parola