Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Palestinienii care se opun mutării forțate de către guvernul israelian se mută în peșteri
Articole online

Palestinienii care se opun mutării forțate de către guvernul israelian se mută în peșteri

Palestina

Palestinienii care se opun mutării forțate de către guvernul israelian se mută în peșteri

Populația seminomadă din regiunea Masafer Yatta a trăit, timp de generații, în case mici și peșteri de-a lungul versantului dealului, în timp ce migrau animalele prin zonă.

„Nu avem o casă în care să locuim și nici un cort – nu avem altă opțiune decât să trăim în peșteră”, a declarat Wadha Ayoub Abu Sabha, în vârstă de 65 de ani, un locuitor al satului Khirbet al-Fakheit, potrivit The New York Times. „Începutul vieții mele a fost în peșteră, iar sfârșitul vieții mele va fi în peșteră”.

Regiunea deșertică, situată în extremitatea sudică a Cisiordaniei ocupate, găzduiește 33 de sate în care unii locuitori, care se confruntă acum cu distrugerea caselor lor de către forțele israeliene, și-au mutat familiile în vechile peșteri pentru a rezista strămutării.

Peșterile sunt prăfuite și fierbinți, a relatat The Guardian, cu pereți de piatră și iluminat improvizat atașat la generatoare. Deși strămoșii lor foloseau cândva peșterile de bunăvoie, rezidenții se simt acum blocați, confruntându-se cu un control israelian total și cu demolarea locuințelor lor existente.

„În aceste zile suntem întemnițați în peșterile noastre, nu ne putem mișca”, a declarat Hajja Halima Abu Younis, o femeie de 82 de ani din satul Jinba, potrivit publicației indiene EastMojo. „Ne este teamă că armata israeliană va ucide pe cineva în timp ce desfășoară antrenamente militare. Armata antrenează tancuri în jurul satului nostru. Sunetul bombelor și al împușcăturilor îi sperie pe copii și turmele de animale. Fiul meu, Issa, nu-și poate pășuna cele 150 de oi în timpul antrenamentelor militare. Cum poate un cioban să fie cioban dacă nu-și poate pășuna oile?”

În luna mai, Curtea Supremă a Israelului a aprobat strămutarea locuitorilor din satele Masafer Yatta, unde locuiesc aproximativ 1.200 de rezidenți, pentru a permite armatei țării să folosească terenul pentru un teren de antrenament militar cu focuri reale. Decizia istorică a fost una dintre cele mai mari hotărâri de strămutare luate de instanță de când a început ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene, în 1967.

„Aproximativ 1.200 de persoane, inclusiv 580 de copii, sunt acum în pericol iminent de evacuare și strămutare forțată”, se arată într-o declarație a Națiunilor Unite publicată la scurt timp după decizie. „Aceștia riscă să își piardă casele, bunurile, accesul la apă, mijloacele de trai, facilitățile de sănătate primară și școlile. Acest lucru ar putea echivala cu un transfer forțat, o încălcare gravă a dreptului umanitar internațional și, prin urmare, o crimă de război.”

Registration

Aici iti poti reseta parola