Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Joe Biden reiterează sprijinul Statelor Unite pentru o rezolvare pașnică a conflictului dintre Palestina și Israel
Articole online

Joe Biden reiterează sprijinul Statelor Unite pentru o rezolvare pașnică a conflictului dintre Palestina și Israel

Joe Biden

Joe Biden reiterează sprijinul Statelor Unite pentru o rezolvare pașnică a conflictului dintre Palestina și Israel

Președintele american a vorbit în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, vineri, în Cisiordania.

Președintele american Joe Biden s-a angajat vineri să își continue eforturile pentru a susține o soluție justă la conflictul israeliano-palestinian, chiar dacă obiectivul unei soluții cu două state pare departe.

Vorbind alături de președintele palestinian Mahmoud Abbas în Betleem, Biden a declarat că Statele Unite nu vor renunța la obiectivul unei soluții juste la conflictul de zeci de ani dintre Israel și palestinieni.

„Chiar dacă terenul nu este potrivit în acest moment pentru a relua negocierile, Statele Unite și administrația mea nu vor renunța la încercarea de a-i apropia pe palestinieni și israelieni”.

„Trebuie să existe un orizont politic pe care poporul palestinian să îl poată vedea cu adevărat sau cel puțin să îl simtă. Nu putem permite ca lipsa de speranță să ne fure viitorul”, a declarat Biden.

Comentariile i-au dezamăgit însă pe palestinieni, care așteaptă ca SUA să facă presiuni asupra Israelului pentru a relua negocierile de pace. Ultimele discuții de fond au eșuat în urmă cu peste un deceniu.

Soluția pentru pace în regiune

Între timp, Abbas a declarat că „soluția păcii” în regiune „începe cu încetarea ocupației israeliene a pământului nostru”.

El a adăugat: „Sunt dispus să întind o mână deschisă liderilor israelieni, astfel încât să putem aduce pacea în regiune.”

Dar, în timp ce Biden a declarat că angajamentul SUA față de o soluție cu două state „nu s-a schimbat”, Abbas a spus că există o fereastră tot mai mică pentru o rezoluție de această natură.

„Oportunitatea pentru o soluție cu două state pe granițele din 1967 poate fi disponibilă astăzi și s-ar putea să nu mai rămână pentru mult timp”, a declarat Abbas după întâlnirea cu președintele american.

Președintele palestinian a cerut, de asemenea, sprijinul SUA pentru a-i trage la răspundere pe ucigașii jurnalistei americane de origine palestiniană Shireen Abu Akleh, care a fost ucisă în timpul unui raid israelian în orașul Jenin din Cisiordania la 11 mai.

Biden a declarat că SUA vor insista asupra responsabilității „depline” pentru uciderea reporterului palestiniano-american de la Al Jazeera.

Registration

Aici iti poti reseta parola