Pasiunea sa pentru fotografie l-a expus rapid ca un fotoreporter redutabil în Noua Guinee, Guam şi Angaur înainte de ajunge la Iwo Jima la 10 februarie 1945.
Joe Rosenthal s-a născut la 9 octombrie 1911, în Washington DC. În anii marii crize, a călătorit la San Francisco unde a locuit alături de fratele său.
A descoperit că avea o pasiune pentru fotografie, acest hobby i-a adus un loc de muncă în calitate de fotoreporter pentru Newspaper Enterprise Association.
Joe Rosenthal a folosit aparatul standard, pentru fotografii realizate pe timp de zi, pentru a surprinde fotografii dramatice ale debarcării forţelor aliate.
La Iwo Jima
Patru zile mai târziu, după ce a ajuns la Iwo Jima, în urma unor pierderi teribile pe câmpul de luptă, un pluton a fost trimis pentru asigurarea zonei masivului Suribachi, un vulcan dispus în partea de sud a insulei.
Ascensiunea vârfului de către un grup de soldaţi americani care au aşezat drapelul american, primul pus pe pământ nipon, a reprezentat un moment care avea să fie imortalizat printr-o fotografie emblematică a celui de-Al Doilea Război Mondial.
Evenimentul a fost, pentru prima dată, imortalizat de sergentul Lou Lowery, care a transmis fotografia către revista Leatherneck.
Joe Rosenthal a aflat că drapelul american urma să fie înălţat pe masivul Suribachi, însă avea să ajungă prea târziu alături de alţi doi fotoreporteri.
Ajunşi la faţa locului, au observat că un drapel american de dimensiuni mai mari urma să fie ridicat.
Pentru a-şi îmbunătăţi unghiul de fotografiere, Joe Rosenthal a aşezat mai multe pietre şi un sac pe care s-a urcat pentru a putea surprinde momentul.
A folosit un obiectiv 1/400 cu o deschidere a lentilei f.11, fotografiindu-i pe cei şase puşcaşi marini şi un marinar în timp ce încercau să amplaseze drapelul american pe zonă stâncoasă.
Ajuns pe nava cu care venise, a scris mesajul care însoţea fotografia şi a transmis filmul la centrul militar de presă din Guam unde a fost procesat, editat şi transmis mai departe prin radio.
Fotografia sa se regăsea într-o zi de duminică pe paginile ziarelor din Statele Unite.
A fost felicitat de biroul central al Associated Press din New York.
Fotografia sa avea să apară în magazine, în bănci, săli de cinema, fabrici, gări de cale ferată, staţii de transport public şi în alte locuri publice, expunând, astfel, imaginea simbol a reuşitei armatei americane pe frontul din Pacific.
Timbru în afara legii
La cinci luni de la realizarea fotografiei, a fost realizat un timbru special dedicat fotoreporterului Joe Rosenthal, chiar dacă legea interzicea ca imagini ale unor persoane aflate în viaţă să fie înscrise pe timbre.
Joe Rosenthal a fost recompensat cu Premiul Pulitzer în 1945 şi a fost reper pentru realizarea monumentului puşcaşilor marini din Arlington, Virginia.
După război, Joe Rosenthal s-a alăturat publicaţiei San Francisco Chronicle, unde a lucrat timp de 35 de ani până la pensionarea sa în 1981.
A fost numit puşcaş marin onorific de comandantul corpului puşcaşilor marini Charles Krulak, potrivit https://iphf.org/, citat de Agerpres.
După moartea sa, în 20 august 2006, la vârsta de 94 de ani, a primit postmortem distincţia Department of the Navy Distinguished Public Service Award din partea Corpului Puşcaşilor Marini.
Pelicula Flags of Our Fathers (2006), în regia lui Clint Eastwood, a repus în atenţia publicului povestea din spatele fotografiei simbol de la Iwo Jima şi impactul acesteia asupra celor şase soldaţi, asupra fotografului şi asupra unei întregi naţiuni.