Evenimentul Istoric > Articole online > Celebrul pistolar împușcă al 90-lea an de viață
Articole online

Celebrul pistolar împușcă al 90-lea an de viață

S-a născut la 31 mai 1930, la San Francisco. Până să se dedice meseriei care l-a făcut celebru a fost tăietor de lemne, metalurgist, grădinar, ajutor la o benzinărie şi pianist

Legendarul actor, regizor şi producător Clint Eastwood devenit celebru pentru rolurile sale de justiţiar din filme.

A debutat în cinematografie la mijlocul anilor ’50, cu roluri mici. Patru ani mai târziu a apărut în „Rawhide” (1959).

Primul rol important a fost cel din trilogia western „A Fistful of Dollars” (1964), după care au urmat seriile de filme western „For a Few Dollars More” (1965), „The Good, The Bad and The Ugly” (1967), ambele regizate de Sergio Leone.

Premiile

La decernarea premiilor Golden Globe în 1971, Clint Eastwood a primit premiul de excelenţă internaţională în cinematografie, Henrietta. În 1988, a primit premiul Cecil B. DeMille pentru întreaga sa activitate, iar în anul următor, a obţinut primul său Glob de Aur pentru regie, pentru filmul „Bird”.

De asemenea, a obţinut nominalizări la Festivalul de Film de la Cannes pentru Palme d’Or pentru „White Hunter Black Heart” în 1990. În 1993, pelicula „Unforgiven” a primit cinci nominalizări la premiile Academiei, între care una obţinută de Clint Eastwood pentru cel mai bun actor în rol principal. Pelicula a mai fost recompensată cu două premii Oscar la categoriile cel mai bun film şi cel mai bun regizor câştigate de Clint Eastwood. Filmul a mai obţinut Oscaruri la categoriile cel mai bun actor în rol secundar (Gene Hackman) şi cel mai bun montaj.

Podurile cu Mery Streep

În 1995, a semnat regia şi a interpretat rolul principal, alături de faimoasa Meryl Streep, în filmul „The Bridges of Madison County”. Clint Eastwood şi-a continuat evoluţia remarcabilă, de la simplu actor, până la producător şi scenarist, cu filmele „Absolute Power” (1997) şi „True Crime” (1999), „Space Cowboys” (2000), „Blood Work” (2002), „Mystic River” (2003).

Pentru pelicula „Mystic River”, Clint Eastwood a obţinut nominalizări la Oscar în 2004 pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun film. Pentru evoluţia din film actorul Sean Penn a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal, iar Tim Robbins a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Povestea agentului de securitate

În noiembrie 2019 în pelicula ”Richard Jewell”, a cărui premieră a avut loc, la Los Angeles, regizorul Clint Eastwood, spune povestea agentului de securitate bănuit pe nedrept că ar fi plasat o bombă în timpul Jocurilor Olimpice de la Atlanta şi prins într-o controversă mediatică care i-a distrus viaţa.

 Protagonistul peliculei ”Richard Jewell”, inspirată din fapte reale, este un un fost poliţist, care a fost tratat iniţial ca un erou după ce a găsit rucsacul cu dispozitivul exploziv plasat în Atlanta, în timpul Jocurilor Olimpice de Vară din 1996. Explozia a făcut doi morţi şi peste 100 de răniţi.

Chiar dacă în urma avertismentelor sale, sute de persoane au reuşit să se pună la adăpost, Richard Jewell a fost apoi prezentat de presă ca unul dintre suspecţi, fără să fie însă vreodată arestat sau pus sub acuzare.

„Nu i s-a oferit niciodată prezumţia de nevinovăţie”, le-a spus Clint Eastwood jurnaliştilor prezenţi la premiera filmului.

Viaţa fostului poliţist, care avea atunci 33 de ani şi locuia împreună cu mama sa, a fost analizată în cele mai mici detalii şi prezentată într-o lumină mai puţin măgulitoare în presă.

Jewell a fost scos de pe lista suspecţilor de către FBI după 88 de zile, timp în care posturile de televiziune s-au instalat în faţa casei sale, analizându-i viaţa personală şi hărţuindu-i apropiaţii. Bărbatul a decedat în 2007, la 44 de ani, în urma unor probleme cardiace cauzate de diabet.

 

Sursa: Agerpres

————————————-

Achiziționați revista Evenimentul Istoric nr. 27 de la punctele de difuzare a presei sau online pe www.agoramag.ro , în secțiunea Reviste!

Nu ratați nici concursurile Evenimentul Istoric prin care puteți câștiga abonamente. Detalii aici: https://bit.ly/3evyBRl

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola