Oficiul antifraudă al Uniunii Europene anunță o anchetă majoră! Sunt vizate fondurile de redresare post-pandemie
Oficiul antifraudă al Uniunii Europene, OLAF, investighează o posibilă fraudă prin utilizarea fondurilor de redresare post-pandemică ale Uniunii Europene în mai multe țări din UE.
Mecanismul de redresare și de reziliență (RRF), convenit la apogeul pandemiei COVID-19, este un fond de 724 de miliarde de euro, finanțat din datoria comună a UE, care plătește fonduri sub formă de granturi și împrumuturi către țările UE în schimbul investițiilor și al reformelor.
Până în prezent, 150 de miliarde de euro au fost plătite în cadrul acestui mecanism, Italia și Spania fiind cei mai mari beneficiari, reprezentând peste un sfert din totalul de până acum.
„OLAF analizează utilizarea fondurilor [RRF] în statele membre. În prezent, există o serie de investigații în curs de desfășurare privind acuzații de nereguli cu fondurile [RRF] referitoare la diferite state membre”, a declarat un ofițer de presă al OLAF pentru POLITICO și săptămânalul belgian de știri Knack.
Un purtător de cuvânt a refuzat să răspundă la alte întrebări privind numărul și țările implicate sau ce sume de bani ar putea fi în pericol.
Mandatul OLAF este de a investiga frauda și corupția care implică fonduri UE. În cazul în care OLAF are motive să creadă că a avut loc un comportament infracțional, acesta transmite cazurile la Parchetul European.
Până la sfârșitul anului trecut, EPPO avea deschise 15 investigații active privind fraude cu privire la cheltuielile legate de fondurile RRF, dintre care nouă în Italia, trei în România, două în Portugalia și una în Croația. Un purtător de cuvânt a precizat că unul dintre aceste cazuri a provenit de la OLAF.