Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ungaria, la un pas să rămână fără fondurile Uniunii Europene! Decizia controversată a Budapestei
Articole online

Ungaria, la un pas să rămână fără fondurile Uniunii Europene! Decizia controversată a Budapestei

ungaria

Ungaria, la un pas să rămână fără fondurile Uniunii Europene! Decizia controversată a Budapestei

Grupurile creștin-democrat, social-democrat, liberal Renew și verde, împreună cu grupul mai mic al stângii, au avertizat că ultimele evoluții legislative din Ungaria „vor contribui și mai mult la subminarea” valorilor UE și la deteriorarea statului de drept, a drepturilor fundamentale și a democrației.

Scrisoarea reproșează guvernului naționalist al lui Orban că a retrogradat drepturile persoanelor LGBTI și că a redus drepturile democratice – de exemplu, libertatea de exprimare a profesorilor și dreptul lor la grevă.

Cele cinci partide, care reprezintă în total 530 de euro-deputați în Parlamentul European, format din 705 membri, au criticat, de asemenea, o nouă lege care ar urma să actualizeze normele de protecție a denunțătorilor, dar care ar permite cetățenilor să raporteze în mod anonim persoane care contestă „rolul recunoscut de Constituție al căsătoriei și al familiei”.

Acest proiect de lege a fost aprobat de parlamentul ungar la 11 aprilie, dar președintele țării nu l-a promulgat încă.

În scrisoare se solicită Comisiei să rețină subvențiile pentru guvernul lui Orbán până la respectarea principiilor democratice liberale.

„Din punctul nostru de vedere, acest lucru face în mod clar imposibilă o evaluare pozitivă a primei plăți în cadrul Planului de redresare și reziliență”, se arată în scrisoarea Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta, Socialiștilor și Democraților, Renew Europe, Verzilor/ALE și Stângii, referindu-se la denumirea oficială a fondului de redresare Covid19.

Cincisprezece țări UE, inclusiv Franța și Germania, au inițiat deja proceduri judiciare împotriva guvernului lui Orbán pentru ceea ce consideră a fi politici LGBTI discriminatorii.

Legea respectivă a scos în afara legii reprezentarea homosexualității sau a identităților de gen divergente pentru minori în conținutul mediatic.

O decizie în acest sens la Curtea Europeană de Justiție nu este așteptată până anul viitor

Avertismentul partidelor a venit în contextul în care luni dimineață, ministrul ungar al justiției, Judit Varga, și comisarul european pentru justiție, Dider Reynders, s-au întâlnit pentru a discuta despre planurile de reformă judiciară în curs de desfășurare la Budapesta, care reprezintă o încercare de a încerca să deblocheze miliarde de euro din fondurile UE.

Discuțiile s-au încheiat fără un progres major, a relatat AP, deși Varga a declarat pe Facebook că s-a ajuns la un acord tehnic în materie judiciară.

În cazul în care Comisia dă undă verde, parlamentul ungar ar putea adopta legislația în cursul lunii mai, contribuind la deblocarea unei părți din fondurile UE blocate din cauza regresului democratic al Budapestei.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că „discuțiile tehnice au progresat bine în ceea ce privește reformele judiciare” și că „vor urma alți pași interni pentru ca această Comisie să analizeze progresele înregistrate”.

Condițiile judiciare fac parte din cele 27 de „repere” care blochează plata celor 5,8 miliarde de euro din fondurile UE blocate în fondul de redresare al Ungariei, dar reprezintă, de asemenea, o condiție prealabilă pentru obținerea fondurilor de coeziune, blocate din cauza problemelor legate de corupție și de statul de drept.

Registration

Aici iti poti reseta parola