Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina solicită mai mulți bani pentru anul viitor. Cum va fi afectat bugetul Uniunii Europene
Articole online

Ucraina solicită mai mulți bani pentru anul viitor. Cum va fi afectat bugetul Uniunii Europene

Ucraina

Ucraina solicită mai mulți bani pentru anul viitor. Cum va fi afectat bugetul Uniunii Europene

Nevoile bugetare ale Ucrainei pentru anul viitor vor rămâne la fel de mari ca în acest an, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean de finanțe, Serhiy Marchenko, înainte de a se alătura unei reuniuni a miniștrilor de finanțe din UE, unde se va discuta despre sprijinul acordat Ucrainei.

Uniunea Europeană acordă Kievului împrumuturi de 18 miliarde de euro în acest an pentru a ajuta la acoperirea unei găuri bugetare estimate la aproximativ 3 sau 4 miliarde de dolari pe lună. Subvențiile din partea SUA și împrumuturile de la Fondul Monetar Internațional, precum și contribuții bilaterale minore, completează restul.

„În ceea ce privește posibilele nevoi de finanțare pentru 2024, și acestea vor fi uriașe”, a declarat Marchenko, adăugând: „Cred că nu va fi o sarcină ușoară pentru noi să ne diminuăm drastic cheltuielile. Bineînțeles, depinde de campania militară, dar cred că ar putea fi nu mai puțin de 18 miliarde de euro, așa cum am [avut] pentru acest an”.

Întrebat dacă UE este pregătită să repete acest nivel de sprijin pentru anul viitor, comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că „discuția despre anul viitor din punctul de vedere al cifrelor și al cifrelor exacte depinde de discuția pe care o începem cu privire la bugetul Uniunii [Europene], dar, fără îndoială, ne vom continua sprijinul cu același angajament ca în ultimii ani.”

UE își va revizui bugetul în iunie, un exercițiu menit să găsească bani suplimentari pentru o serie de priorități, cum ar fi așa-numita asistență macrofinanciară pentru țările terțe, inclusiv Ucraina.

Registration

Aici iti poti reseta parola