Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > O înțelegere secretă din timpul Războiului Rece apără un punct vital al Atlanticului
Articole online

O înțelegere secretă din timpul Războiului Rece apără un punct vital al Atlanticului

avioane

O înțelegere secretă din timpul Războiului Rece apără un punct vital al Atlanticului

În temeiul unui acord secret între Regatul Unit și Republica Irlanda, care datează de peste 70 de ani, Marea Britanie va apăra spațiul aerian irlandez de intruziunile avioanelor rusești și de alte amenințări aeriene.

Acordul a fost modificat de liderii irlandezi de-a lungul anilor, dar a fost, de asemenea, ținut secret din cauza amintirilor irlandeze despre dominația britanică și a tensiunilor legate de Irlanda de Nord, care a rămas parte a Regatului Unit după ce Irlanda a fost împărțită în 1921.

Cu toate acestea, acordul se confruntă acum cu reacții din ce în ce mai puternice. Un senator irlandez a intentat un proces anul trecut, susținând că acordul este neconstituțional. Puterea crescândă a Sinn Fein – un partid republican irlandez care se opune istoric influenței britanice – ar putea afecta, de asemenea, viitorul acordului.

Pe de altă parte, tensiunile în creștere dintre Occident și Rusia ar putea pune în pericol neutralitatea tradițională a Irlandei și ar putea pune la încercare slaba sa armată, care este orientată în principal către misiunile de menținere a păcii ale ONU.

Există „o alarmă tot mai mare în rândul publicului irlandez și al vecinilor săi guvernamentali europeni cu privire la capacitățile de apărare lamentabil neglijate ale Irlandei”, a declarat pentru Insider Michael Mulqueen, profesor la Universitatea Central Lancashire din Marea Britanie și expert în securitatea națională irlandeză.

Cu câteva avioane de război și puține arme antiaeriene, Irlanda are o capacitate redusă de a-și apăra spațiul aerian, fie că este vorba de bombardiere rusești, de avioane de linie deturnate sau chiar de traficanți de droguri în avioane private. Potrivit Irish Times, Irlanda este probabil mai dependentă de Marea Britanie pentru apărarea aeriană acum „decât în orice moment de la primul acord din 1952”.

Din 2014, când Rusia a cucerit Crimeea și a declanșat o nouă perioadă de tensiuni, avioanele de luptă britanice au intervenit de mai multe ori pentru a intercepta avioane rusești în largul coastei de vest a Irlandei. De asemenea, Rusia a efectuat exerciții navale cu focuri reale în largul coastei irlandeze în 2022, în ciuda protestelor irlandeze.

Irlanda a fost, de asemenea, inclusă în rândul amenințărilor Kremlinului la adresa Regatului Unit

În 2022, Moscova a amenințat că va anihila insulele britanice cu un tsunami provocat de o bombă nucleară, publicând un videoclip care arăta bomba detonând în largul coastei Irlandei de Nord.

Furia provocată de acest acord reflectă relația conflictuală dintre Marea Britanie și Irlanda. Există amintiri amare de ambele părți, dar și o lungă istorie de schimburi. În ciuda neutralității Irlandei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aproximativ 80.000 dintre cetățenii săi s-au înrolat în armata britanică, iar guvernul său a permis avioanelor antisubmarin britanice să survoleze teritoriul irlandez pentru a vâna submarinele germane.

Actualul acord de apărare anglo-irlandez este bazat pe reciprocitate. Irlanda ocupă o poziție strategică pe flancul vestic al Marii Britanii și este adiacentă breșei dintre Groenlanda, Islanda și Regatul Unit, un punct de strangulare maritimă vital pe care armata britanică și alte armate NATO sunt dornice să îl monitorizeze.

În timpul Războiului Rece, protecția aeriană britanică a scutit o națiune mică – și una săracă în anii 1950 – de necesitatea de a finanța apărări aeriene costisitoare. 

Armata irlandeză are câteva rachete sol-aer cu rază scurtă de acțiune RBS-70 care pot ajunge la 9000 de metri, susținute de radarele Giraffe. Când președintele Joe Biden a vizitat Irlanda în aprilie, au existat temeri că ar fi vulnerabil, deoarece Giraffe-urile nu funcționau.

În 1998, Corpul aerian irlandez și-a înlocuit singurele avioane cu reacție – o mână de vechi aparate de antrenament Fouga Magister de fabricație franceză – cu opt aparate de antrenament cu elice PC-9M Pilatus care au „capacități de viteză, înălțime și agilitate în mare parte echivalente cu cele ale avioanelor britanice Hurricanes și Spitfire din al Doilea Război Mondial”, a declarat Mulqueen.

În 2022, o comisie guvernamentală irlandeză a recomandat achiziționarea a 24 de avioane de vânătoare cu reacție, dar cu un buget de apărare pentru 2022 de doar 1,3 miliarde de dolari pentru o armată de doar 8.200 de persoane în serviciul activ, această achiziție nu pare probabilă.

Problema este complicată de incertitudinea cu privire la posibilitatea ca avioanele de vânătoare britanice să poată doborî în mod legal un avion în spațiul aerian irlandez. 

Sinn Fein – principalul partid de opoziție din Irlanda – a declarat doar că dorește mai multe informații despre acordul de apărare înainte de a decide dacă se va opune sau nu. În cazul în care Sinn Fein va prelua puterea în viitor, acesta ar fi responsabil pentru securitatea Irlandei, inclusiv pentru apărarea sa aeriană.

În cele din urmă, Irlanda, stat membru al UE, va trebui să decidă dacă va participa sau nu la apărarea europeană. Având în vedere starea armatei irlandeze, acest lucru ar putea însemna chiar mai multă cooperare cu Regatul Unit.

Registration

Aici iti poti reseta parola