Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > „Vreau să mă asigur că britanicii nu și-au bătut joc!” Declarațiile controversate ale lui Joe Biden în Irlanda de Nord
Articole online

„Vreau să mă asigur că britanicii nu și-au bătut joc!” Declarațiile controversate ale lui Joe Biden în Irlanda de Nord

Biden

„Vreau să mă asigur că britanicii nu și-au bătut joc!” Declarațiile controversate ale lui Joe Biden în Irlanda de Nord

Un deputat al celui mai mare partid pro-britanic din Irlanda de Nord l-a condamnat pe Joe Biden, după ce președintele american a făcut remarci controversate despre recenta sa vizită în teritoriu, potrivit The Guardian

Biden a declarat că scopul călătoriei sale de luna trecută a fost „să se asigure că… britanicii nu și-au bătut joc” de pacea din Irlanda de Nord și că „nu au renunțat la angajamentele lor”.

Comentariile, transmise într-o transcriere a Casei Albe, au fost făcute în timp ce Joe Biden se adresa miercuri unei adunări a Partidului Democrat la New York.

El a vizitat Irlanda de Nord și Republica Irlanda pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Acordului de la Belfast/Good Friday, care a pus capăt la trei decenii de violență în provincia britanică.

În timpul vizitei, deputatul Partidului Democratic Unionist (DUP) Sammy Wilson l-a acuzat pe președintele irlandezo-american că este „anti-britanic”, iar acesta s-a arătat iritat de ultima intervenție.

„Dacă credeți că ar trebui să existe o relație specială între SUA și Marea Britanie, atunci măcar arătați-ne puțin respect”, a declarat Wilson joi ziarului londonez Evening Standard.

„Este incredibil și, de asemenea, înfricoșător să te gândești că acesta este liderul lumii libere”.

Situația dintre Irlanda de Nord și Marea Britanie

DUP, care dorește ca Irlanda de Nord să rămână parte a Regatului Unit, boicotează în prezent guvernul de împărțire a puterii din regiune din cauza unor dezacorduri acerbe privind comerțul post-Brexit.

O renegociere a protocolului comercial de către UE și Regatul Unit – denumit cadrul Windsor – a fost în mare parte menită să remedieze preocupările unioniste, însă acordul a fost respins până acum de DUP.

Întrebat despre remarcile lui Biden, un purtător de cuvânt al premierului britanic, Rishi Sunak, a declarat că acest cadru a fost „o culme a muncii de fond între Marea Britanie și UE”.

„Iar în centrul său, prioritatea Regatului Unit a fost întotdeauna protejarea Acordului din Vinerea Mare”.

În timpul vizitei sale în Irlanda, Biden a felicitat, de asemenea, un jucător de rugby irlandez – o rudă îndepărtată – despre care a spus că „i-a bătut pe cei de la Black and Tans”.

Biden se referea la echipa de rugby All Blacks a Noii Zeelande. Black and Tans au fost o forță britanică care a încercat să înăbușe luptătorii pentru independența Irlandei la începutul anilor 1920.

Registration

Aici iti poti reseta parola