O bază secretă de operațiuni speciale americane din Siria este atacată în cadrul unui „război obscur” din Orientul Mijlociu
Garnizoana Al-Tanf, o bază americană care găzduiește în mod obișnuit între 100 și 200 de soldați americani alături de forțele coaliției, a fost timp de ani de zile un centru pentru operațiunile împotriva ISIS, precum și a Iranului și a reprezentanților săi. În august și septembrie, avanpostul a fost implicat într-o serie de atacuri, inclusiv un atac cu rachete al milițiilor susținute de Iran, care a rănit trei soldați americani.
Baza a fost înființată în 2016, când forțele americane se aflau în toiul operațiunilor de luptă împotriva ISIS în Siria. Trupele americane și de coaliție aveau nevoie de un bastion de unde să poată izola luptătorii ISIS și să monitorizeze activitățile din întreaga regiune.
Al-Tanf – în sud-estul Siriei, de-a lungul autostrăzii M2 Bagdad-Damasc și în apropiere de granițele cu Irakul și Iordania – era locația ideală.
Zona din jurul bazei a fost eliberată de ISIS în acel an. La scurt timp după aceea, SUA și Rusia, care operau ambele în zonă, au convenit să stabilească o zonă de deconfliction de 34 de mile în jurul avanpostului.
Garnizoana a fost o rampă de lansare pentru operațiunile de combatere a terorismului și a contrabandei, precum și pentru furnizarea de ajutor umanitar și pentru eforturile de instruire conduse de coaliție. Menținerea unui punct de sprijin la al-Tanf contribuie, de asemenea, la asigurarea faptului că SUA participă la discuțiile privind viitorul Siriei.
Cu toate acestea, în ultimele luni, al-Tanf a devenit un punct central într-un conflict obscur între actorii cheie din regiune: Israel, SUA, Rusia și Iran.
Israelul lovește în mod regulat forțele susținute de Iran în Siria, iar survolarea al-Tanf permite avioanelor israeliene să își limiteze expunerea la apărarea aeriană siriană, care se află în cea mai mare parte în vestul Siriei.
Rutele din apropierea al-Tanf sunt deosebit de atractive pentru loviturile israeliene împotriva forțelor iraniene din apropierea punctului de trecere a frontierei al-Qaim cu Irakul
Actuali și foști oficiali americani din domeniul apărării au declarat pentru The Wall Street Journal la jumătatea lunii iunie că SUA analizează de ani de zile planurile israeliene de lovituri împotriva iranienilor și a aliaților din zonă pentru a evita interferența cu operațiunile conduse de SUA împotriva ISIS, în special cele de la al-Tanf.
„Le place să folosească coridoarele noastre aeriene, deoarece apărarea aeriană [a Siriei] nu poate face diferența până când nu este prea târziu”, a declarat un fost oficial din domeniul apărării pentru Al Monitor mai târziu în aceeași lună.
Dar permițând Israelului și ocazional Iordaniei să opereze în jurul al-Tanf a expus SUA la represalii din partea Iranului și a reprezentanților săi.
Baza a fost lovită de ceea ce s-a crezut a fi un atac cu dronă lansată de Iran la 15 august, la o zi după ce Israelul a lovit obiective militare în provinciile siriene Damasc și Tartus – lovituri care vizau o bază de apărare aeriană siriană care găzduiește adesea luptători susținuți de Iran, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un grup de monitorizare cu sediul în Marea Britanie.
Lovitura din 15 august, care a provocat pagube minime și nicio victimă, a determinat SUA să riposteze cu un atac aerian la 25 august, care, la rândul său, a declanșat o serie de atacuri ale forțelor susținute de SUA și de Iran.
Schimbarea dinamicii
Războiul Rusiei din Ucraina ar putea crea noi probleme pentru trupele americane de la al-Tanf.
Grant Rumley, un consilier al Departamentului american al Apărării pentru politica privind Orientul Mijlociu în timpul administrațiilor Trump și Biden, a declarat pentru Insider că există amenințări suplimentare în jurul al-Tanf care trebuie acum luate în considerare.
Una dintre ele implică continuarea luptei împotriva ISIS prin menținerea unei prezențe fizice și eliminarea luptătorilor grupului din satele locale.
De asemenea, rolul bazei în conflictul sirian și în tensiunile mai largi din regiune ar putea deveni și mai încurcat. Forțele americane și rusești efectuează patrule în nord-estul Siriei, unde au avut atât interacțiuni conflictuale, cât și prietenești, dar atitudinea Rusiei s-ar putea schimba din cauza evenimentelor din Ucraina.
„Există riscul ca Rusia, pe teren în Siria, să fie îngrijorată de percepția că se concentrează doar pe Ucraina”, a declarat Rumley. „În această privință, ați putea vedea un comportament mai neregulat al Rusiei, iar ei ar putea să nu respecte zona [de deconfliction] de 55 km sau ar putea exista mai multe fricțiuni la punctele de control.”
De asemenea, Iranul își mărește livrările de arme către Rusia, trimițând sute de drone și rachete pe care Moscova le folosește în Ucraina, ceea ce ar putea afecta acțiunile Teheranului în Orientul Mijlociu.
În schimbul acestor arme, Iranul ar putea cere Rusiei să exercite presiuni asupra Israelului pentru a diminua sau opri loviturile sale sau pentru a facilita o prezență iraniană sporită pe teren în Siria, a declarat Rumley, în prezent cercetător la The Washington Institute, care se concentrează pe competiția între marile puteri în Orientul Mijlociu.
Rusia a retras forțele de luptă din Siria în ultimele săptămâni, ceea ce ar putea semnala o schimbare a rolului Moscovei în această țară, dar nu este clar ce ar putea însemna această schimbare sau alte schimbări pentru misiunea SUA în Siria și pentru al-Tanf, a spus Rumley.
„Dinamica din Siria se va schimba pe măsură ce Rusia continuă să fie supraîncărcată cu Ucraina”, a declarat Rumley pentru Insider. „Astfel, ceea ce nu ar fi fost posibil în trecut, cum ar fi un fel de rezultat negociat, ar putea deveni posibil în viitor”, a adăugat el.