La peste 80 de ani după ce au fost scufundate, au fost găsite singurele două nave japoneze despre care se credea că au fost pierdute în largul coastelor Statelor Unite ale Americii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Descoperirile, făcute în largul coastei din Alaska, amintesc de ceea ce acum este cunoscut sub numele de „Bătălia pierdută”.
Au fost descoperite cele două nave Cheribon Maru și Kotohira Maru
În timpul unei investigații arheologice subacvatice în largul insulei Attu, în perioada 17-27 iulie 2024, o echipă condusă de Dominic Bush de la Ships of Discovery, Inc. a descoperit epavele Cheribon Maru și Kotohira Maru.
Kotohira Maru, care a fost scufundat de un avion meteorologic al Marinei SUA la 5 ianuarie 1943, a fost un cargobot de 5 000 de tone care transporta provizii pentru trupele japoneze staționate pe insula Attu. Nava a fost descoperită „destul de intactă” la aproximativ 90 de metri în apă, la puțin peste o 1.5 kilometri de ultima sa poziție raportată.
Cheribon Maru a fost găsit în condiții mult mai rele. Acoperit de alge, cargobotul de 3 000 de tone a fost doborât de bombardierele americane de Ziua Recunoștinței în 1942.
Campania din Insulele Aleutine este cel mai puțin studiat conflict din cel de-al Doilea Război Mondial, deși a fost singurul caz de luptă pe teritoriul Americii de Nord în timpul conflictului.
Singurul atac pe teritoriul Americii de Nord în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În urma unui atac asupra portului olandez în 1942, japonezii au capturat Attu, ceea ce a condus la luni de raiduri aeriene americane asupra insulei. În mai 1943, armata americană a organizat un atac asupra insulei. După săptămâni de lupte, au ieșit învingători, ceea ce le-a permis să înființeze un avanpost militar pe Attu.
După cum se arată într-un comunicat de presă emis de Universitatea East Carolina, „bătălia a fost punctul culminant al istoriei de război a insulei Attu, care a inclus întemnițarea populației indigene Saskinax̂ și luni de zile de hărțuire aeriană de către forțele americane înainte de bătălie”.
Expediția, care a inclus arheologi, ingineri robotici și hidrografi din Statele Unite ale Americii și Japonia, a folosit o varietate de echipamente pentru a cartografia fundul mării, inclusiv sonar cu deschidere sintetică, un vehicul operat de la distanță (ROV) și tehnologie de imagistică-acustică. Un total de trei epave au fost descoperite prin aceste mijloace, dintre care două au fost navele japoneze menționate anterior.
Cea de-a treia a fost SS Dellwood, o navă de transport a armatei americane care a fost avariată după ce a lovit o stâncă. Aceasta s-a scufundat în timp ce era remorcată la un doc din apropiere și a fost ulterior aruncată în aer după ce a fost considerată un pericol pentru navigație.
Echipa de cercetare a localizat pe fundul mării o varietate de artefacte din al Doilea Război Mondial
Echipa a descoperit, pe lângă cele două nave, numeroase obiecte, „inclusiv zeci de ancore, lanțuri, blocuri de ancorare și geamanduri scufundate, precum și exemple de materiale utilizate în construcția bazelor”. De asemenea, au fost găsite plase antisubmarin:
„În general, proiectul marchează începutul a ceea ce va fi, cu siguranță, o atenție sporită acordată campaniei din Insulele Aleutine, adesea uitată, și, prin extensie, istoriei celui de-al Doilea Război Mondial din Alaska”, a declarat Jason Raupp de la Universitatea East Carolina în comunicatul de presă.
Expediția a fost finanțată prin granturi acordate de Programul de explorare a oceanelor al Administrației Naționale Oceanice Atmosferice (NOAA) și de Programul de protecție a câmpurilor de luptă americane al Serviciului Parcurilor Naționale (NPS).