Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > O femeie din Kansas își recunoaște vinovăția după ce a antrenat în Siria un grup ISIS format din 100 de femei, pe care le-a învățat cum să folosească grenade și arme AK-47
Articole online

O femeie din Kansas își recunoaște vinovăția după ce a antrenat în Siria un grup ISIS format din 100 de femei, pe care le-a învățat cum să folosească grenade și arme AK-47

isis

O femeie din Kansas și-a recunoscut marți, în fața unui tribunal federal, implicarea în organizarea și conducerea unui batalion ISIS format numai din femei în Siria și de oferirea de sprijin material unei organizații teroriste, potrivit Departamentului de Justiție al SUA.

O femeie din Kansas își recunoaște vinovăția după ce a antrenat în Siria un grup ISIS format din 100 de femei, pe care le-a învățat cum să folosească grenade și arme AK-47

Potrivit documentelor instanței, Allison Fluke-Ekren, fostă rezidentă din Kansas, care a fost cunoscută sub pseudonimul Umm Mohammed al-Amriki, a antrenat cel puțin 100 de femei în Siria și a lucrat cu Statul Islamic din Irak și al-Sham (ISIS) timp de mai mulți ani.

Procurorii au susținut că Fluke-Ekren – fostă studentă la biologie la Universitatea din Kansas – s-a mutat în Egipt în 2008 împreună cu primul ei soț, care a murit, și mai târziu în Libia în 2011 pentru a locui cu cel de-al doilea soț. A susținut că a luat cu asalt complexul misiunii speciale a SUA și anexa CIA la 11 septembrie 2012. Fluke-Ekren a recunoscut că a ajutat la revizuirea documentelor furate cu milițiile locale și ulterior s-a mutat în Siria împreună cu soțul ei.

„Peste 100 de femei și fete tinere, inclusiv de 10 sau 11 ani, au primit pregătire militară de la Fluke-Ekren în Siria în numele ISIS”, a declarat DOJ într-un comunicat de presă.

Procurorii au adăugat că Fluke-Ekren și-a exprimat în repetate rânduri interesul de a efectua un atac terorist într-un centru comercial din SUA sau într-un campus universitar și a învățat, de asemenea, cum să fabrice explozibili.

„Orice atac fără victime în masă este o risipă de resurse”

Potrivit documentelor instanței, între 2015 și 2016, Fluke-Ekren s-a mutat din Siria în Irak, pe măsură ce a căpătat vizibilitate în cadrul ISIS și a ajutat la înființarea unui centru în Raqqa, Siria, unde a îndoctrinat tinere femei.

„Fluke-Ekren auzea despre atacuri externe care aveau loc în țări din afara Statelor Unite și comenta că și-ar fi dorit ca atacul să se fi produs în schimb pe teritoriul SUA”, potrivit declarației.

Procurorii au susținut într-o declarație că Fluke-Ekren „asigura instruirea a numeroase femei și fete tinere cu privire la utilizarea puștilor de asalt cu foc automat AK-47, a grenadelor și a centurilor explozive sinucigașe”.

Ea a antrenat apoi batalionul Khatiba Nusayba, format numai din luptătoare, și „a oferit anumitor membre instrucțiuni privind pregătirea fizică, inclusiv arte marțiale, pregătire medicală, cursuri de conducere a VBIED, cursuri de religie ISIS și cum să împacheteze și să pregătească un „go bag” cu puști și alte provizii militare”, a precizat DOJ în comunicatul lor.

În 2018, Fluke-Ekren i-a spus unui alt membru ISIS să transmită familiei sale că a fost ucisă în străinătate. Potrivit documentelor judiciare, în vara anului 2021, ea s-a separat de cel de-al cincilea soț al său și a ieșit ilegal din Siria, dar a fost ținută într-o închisoare locală timp de mai multe luni.

În ianuarie 2022, autoritățile americane au localizat-o și au transferat-o în custodia SUA.

Ea urmează să fie condamnată pe 25 octombrie, având o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.

Registration

Aici iti poti reseta parola