Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > O femeie din Kansas își recunoaște vinovăția după ce a antrenat în Siria un grup ISIS format din 100 de femei, pe care le-a învățat cum să folosească grenade și arme AK-47
Articole online

O femeie din Kansas își recunoaște vinovăția după ce a antrenat în Siria un grup ISIS format din 100 de femei, pe care le-a învățat cum să folosească grenade și arme AK-47

isis

O femeie din Kansas își recunoaște vinovăția după ce a antrenat în Siria un grup ISIS format din 100 de femei, pe care le-a învățat cum să folosească grenade și arme AK-47

Potrivit documentelor instanței, Allison Fluke-Ekren, fostă rezidentă din Kansas, care a fost cunoscută sub pseudonimul Umm Mohammed al-Amriki, a antrenat cel puțin 100 de femei în Siria și a lucrat cu Statul Islamic din Irak și al-Sham (ISIS) timp de mai mulți ani.

Procurorii au susținut că Fluke-Ekren – fostă studentă la biologie la Universitatea din Kansas – s-a mutat în Egipt în 2008 împreună cu primul ei soț, care a murit, și mai târziu în Libia în 2011 pentru a locui cu cel de-al doilea soț. A susținut că a luat cu asalt complexul misiunii speciale a SUA și anexa CIA la 11 septembrie 2012. Fluke-Ekren a recunoscut că a ajutat la revizuirea documentelor furate cu milițiile locale și ulterior s-a mutat în Siria împreună cu soțul ei.

„Peste 100 de femei și fete tinere, inclusiv de 10 sau 11 ani, au primit pregătire militară de la Fluke-Ekren în Siria în numele ISIS”, a declarat DOJ într-un comunicat de presă.

Procurorii au adăugat că Fluke-Ekren și-a exprimat în repetate rânduri interesul de a efectua un atac terorist într-un centru comercial din SUA sau într-un campus universitar și a învățat, de asemenea, cum să fabrice explozibili.

„Orice atac fără victime în masă este o risipă de resurse”

Potrivit documentelor instanței, între 2015 și 2016, Fluke-Ekren s-a mutat din Siria în Irak, pe măsură ce a căpătat vizibilitate în cadrul ISIS și a ajutat la înființarea unui centru în Raqqa, Siria, unde a îndoctrinat tinere femei.

„Fluke-Ekren auzea despre atacuri externe care aveau loc în țări din afara Statelor Unite și comenta că și-ar fi dorit ca atacul să se fi produs în schimb pe teritoriul SUA”, potrivit declarației.

Procurorii au susținut într-o declarație că Fluke-Ekren „asigura instruirea a numeroase femei și fete tinere cu privire la utilizarea puștilor de asalt cu foc automat AK-47, a grenadelor și a centurilor explozive sinucigașe”.

Ea a antrenat apoi batalionul Khatiba Nusayba, format numai din luptătoare, și „a oferit anumitor membre instrucțiuni privind pregătirea fizică, inclusiv arte marțiale, pregătire medicală, cursuri de conducere a VBIED, cursuri de religie ISIS și cum să împacheteze și să pregătească un „go bag” cu puști și alte provizii militare”, a precizat DOJ în comunicatul lor.

În 2018, Fluke-Ekren i-a spus unui alt membru ISIS să transmită familiei sale că a fost ucisă în străinătate. Potrivit documentelor judiciare, în vara anului 2021, ea s-a separat de cel de-al cincilea soț al său și a ieșit ilegal din Siria, dar a fost ținută într-o închisoare locală timp de mai multe luni.

În ianuarie 2022, autoritățile americane au localizat-o și au transferat-o în custodia SUA.

Ea urmează să fie condamnată pe 25 octombrie, având o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.

Registration

Aici iti poti reseta parola