Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Noua lege din Coreea de Nord îi permite acesteia să atace prima cu forța nucleară dacă liderii săi se confruntă cu o amenințare iminentă
Articole online

Noua lege din Coreea de Nord îi permite acesteia să atace prima cu forța nucleară dacă liderii săi se confruntă cu o amenințare iminentă

coreea de nord

Noua lege din Coreea de Nord îi permite acesteia să atace prima cu forța nucleară dacă liderii săi se confruntă cu o amenințare iminentă

Legea prevede că „în cazul în care sistemul de comandă și control asupra forțelor nucleare de stat este pus în pericol din cauza unui atac al forțelor ostile, un atac nuclear va fi lansat automat și imediat pentru a distruge forțele ostile”, potrivit agenției de presă de stat KCNA.

Acesta stabilește, de asemenea, o gamă largă de condiții în care Coreea de Nord poate efectua preventiv un atac nuclear, condițiile incluzând un atac sau dovezi ale unui atac iminent, fie cu arme convenționale, fie cu arme de distrugere în masă, împotriva statului, a obiectivelor strategice sau a conducerii statului.

Legislația, care a fost adoptată de Adunarea Populară Supremă, revizuiește o lege din 2013 care prevedea că țara poate folosi arme nucleare pentru a „respinge invazia sau atacul din partea unui stat ostil cu arme nucleare și pentru a efectua lovituri de retorsiune”.

Noua lege și noua doctrină a primei utilizări este probabil menită să dea de gândit planificatorilor de război din SUA și Coreea de Sud, a scris Chad O’Carroll, care a fondat NK News, pe Twitter, explicând că „pe scurt, există câteva circumstanțe foarte vagi și ambigue în care Coreea de Nord spune acum că ar putea folosi armele sale nucleare”.

Legea anterioară declara Republica Populară Democrată Coreeană un „stat cu arme nucleare cu drepturi depline, capabil să învingă orice trupe agresoare dintr-o singură lovitură”, deși armele nucleare și sistemele de lansare ale Coreei de Nord nu erau nici pe departe atât de dezvoltate atunci ca în prezent.

De atunci, Coreea de Nord a efectuat alte trei teste cu arme nucleare și există așteptări că ar putea efectua în curând un alt test, după o pauză de ani de zile în cadrul unui dialog care, în cele din urmă, nu a reușit să își atingă obiectivele.

La fiecare test nuclear s-au înregistrat cantități de explozibil din ce în ce mai mari

Țara, care își oprise, de asemenea, lansările provocatoare de rachete balistice, a reluat de atunci astfel de teste, cu o avalanșă de lansări în acest an, care au implicat totul, de la rachete cu rază scurtă de acțiune la presupuse rachete hipersonice și până la rachete balistice intercontinentale.

Vorbind joi despre politicile nucleare, liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că „cea mai mare importanță a legiferării politicii privind armele nucleare este de a trasa o linie iremediabilă, astfel încât să nu mai poată exista nicio negociere cu privire la armele noastre nucleare”, potrivit mai multor rapoarte.

Pe fondul condamnării acțiunilor SUA și ale Coreei de Sud, cum ar fi recentele jocuri de război, el a declarat că „nu va exista niciodată vreo declarație de renunțare la armele noastre nucleare sau denuclearizare, nici vreun fel de negocieri sau târguieli pentru a îndeplini condițiile celeilalte părți”, declarând efectiv că statutul său nuclear este ireversibil.

Cu toate acestea, Coreea de Nord a declarat că intenționează să funcționeze ca un „stat responsabil cu arme nucleare” care „se opune tuturor formelor de război”.

Doctrina nucleară de primă utilizare a Coreei de Nord este similară cu cele puse în aplicare de alte puteri nucleare, deși este vagă și poate crește riscul unei neînțelegeri, al unei erori de calcul sau al unui accident.

Registration

Aici iti poti reseta parola