Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un important expert avertizează că dezvoltarea de rachete nucleare de către Coreea de Nord pare „de neoprit”
Articole online

Un important expert avertizează că dezvoltarea de rachete nucleare de către Coreea de Nord pare „de neoprit”

victor cha

Un important expert avertizează că dezvoltarea de rachete nucleare de către Coreea de Nord pare „de neoprit”

Vorbind în mod virtual la o conferință care a avut loc miercuri la Seul, Victor Cha, fost director pentru afaceri asiatice în cadrul Consiliului Național de Securitate și președinte pentru Coreea la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că, Coreea de Nord avansează rapid în ceea ce privește capacitățile sale de armament strategic și se pare că acestea sunt „de neoprit”, a relatat agenția de presă sud-coreeană Yonhap.

„Statele Unite își extind și modernizează rachetele și își sporesc și completează sistemul de apărare antirachetă”, a spus Cha. „Dar aș spune că progresul Coreei de Nord în ceea ce privește programele lor se mișcă mai repede decât modernizarea sistemelor noastre de apărare antirachetă”.

Sistemele americane de apărare antirachetă sunt capabile să se apere împotriva amenințărilor tradiționale cu rachete balistice în cantități limitate, dar sistemele mai complexe, cum ar fi rachetele echipate cu contramăsuri sau rachetele hipersonice, pot reprezenta o provocare mai mare.

Cha, care a condus negocierile cu Coreea de Nord în timpul administrației George W. Bush, a declarat că refuzul Phenian de a răspunde încercărilor de dialog cu SUA face ca situația actuală „să nu fie una bună”, dar a precizat că, în opinia sa, acțiunile militare nu sunt răspunsul.

Antrenamente comune SUA – Coreea de Sud pentru a combate amenințările din regiune

Coreea de Nord, care pune un mare accent pe armata sa, a efectuat 31 de teste cu rachete, inclusiv unul despre care susține că a fost prima sa lansare reușită de ICBM din 2017. Ca răspuns, SUA și Coreea de Sud au efectuat lansări comune de rachete și vor participa în această vară la antrenamente militare comune extinse care implică exerciții pe teren.

Perspectiva unor exerciții extinse a agitat Phenian, care se irită în fața cooperării militare dintre SUA și Coreea de Sud. Săptămâna trecută, un oficial nord-coreean a avertizat că SUA și Coreea de Sud se vor confrunta cu provocări de securitate „fără precedent” și cu consecințe „nedorite” dacă nu își vor opri „confruntarea militară”.

Pentru SUA și aliații săi, însă, Coreea de Nord este cea care provoacă tensiuni. În timp ce săptămâna aceasta începea Conferința de revizuire a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că „Phenian se pregătește să efectueze al șaptelea test nuclear”, adăugând că acordul TNP este „tot mai tensionat” din cauza provocărilor nucleare din partea Coreei de Nord, precum și a Rusiei și Iranului.

Registration

Aici iti poti reseta parola