Noi cercetări despre utilizarea uneltelor antice în urmă cu 300.000 de ani
Fulgii de silex au fost descoperiți în situl Schöningen, oferind cercetătorilor noi informații despre modul în care oamenii timpurii prelucrau lemnul.
O echipă, condusă de Universitatea din Tübingen și de Centrul Senckenberg pentru Evoluție Umană și Paleomediu (SHEP), a analizat 57 de așchii și trei unelte din os, descoperite alături de scheletul unui elefant eurasiatic cu coada dreaptă.
Flavia Venditti, cercetător la Tübingen, a declarat:
„Printr-o abordare multidisciplinară care a inclus analiza tehnologică și spațială, studiul reziduurilor și al semnelor de utilizare, precum și metode de arheologie experimentală, am reușit să obținem mai mult din povestea epocii de piatră din aceste așchii de piatră. Micile așchii provin de la unelte asemănătoare cuțitelor, ele au fost lovite în timpul reascuțirilor.”
15 așchii prezintă urme de prelucrare a lemnului – „Reziduuri microscopice de lemn au rămas atașate la ceea ce au fost marginile uneltelor”, spune Venditti. În plus, micro uzura de utilizare de pe un fragment de silex natural cu margini ascuțite a dovedit că oamenii l-au folosit pentru a tăia țesut animal. „Probabil că acest silex a fost folosit la tranșatul elefantului”, spune ea.
Aceste rezultate sunt o dovadă în plus a utilizării combinate a tehnologiilor din piatră, oase și plante în urmă cu 300.000 de ani, așa cum a fost documentat de mai multe ori la Schöningen, spune Venditti.
Profesorul Nicholas Conard de la Tübingen și șeful proiectului de cercetare de la Schöningen subliniază că „acest studiu arată cum analizele detaliate ale urmelor de utilizare și ale micro-reziduurilor pot furniza informații din artefacte mici, care sunt adesea ignorate. Acesta este primul studiu care produce rezultate atât de cuprinzătoare din fulgii de reascuțire vechi de 300.000 de ani. Condiția prealabilă pentru acest tip de cercetare este ca artefactele să fie manipulate cu mare grijă, de la excavare și până la analize.”