Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Dovezi vechi de 600.000 de ani despre primii locuitori ai Marii Britanii
Articole online

Dovezi vechi de 600.000 de ani despre primii locuitori ai Marii Britanii

paleolitic

Dovezi vechi de 600.000 de ani despre primii locuitori ai Marii Britanii

Descoperirea, condusă de Departamentul de Arheologie al Universității din Cambridge, a găsit dovezi ale primilor oameni care datează de acum 560.000-620.000 de ani, din perioada paleolitică.

Situl a fost identificat pentru prima dată în anii 1920, când muncitorii au găsit topoare de mână într-o albie veche de râu, pe care cercetătorii au aplicat acum tehnici moderne de datare prin datare radiometrică, datare prin radiofluorescență în infraroșu (IR-RF) și săpături controlate ale sitului.

Într-un studiu, publicat în revista Royal Society Open Science, cercetătorii au confirmat prezența lui Homo heidelbergensis, o specie sau subspecie dispărută de om arhaic care a existat în timpul Pleistocenului mediu și un strămoș al neanderthalienilor. Se crede că Homo heidelbergensis a coborât din Homo erectus african în timpul primelor expansiuni timpurii ale homininilor din Africa, care au început acum aproximativ 2 milioane de ani.

Se știe că primii oameni au fost prezenți în Marea Britanie încă de acum 840.000 și, posibil, 950.000 de ani, dar aceste vizite timpurii au fost efemere din cauza schimbărilor climatice glaciare reci care au alungat populațiile din nordul Europei, care au colonizat Marea Britanie în timpul unei faze de încălzire, între 560.000 și 620.000 de ani în urmă. În această perioadă, Marea Britanie a fost conectată la Europa prin peninsula nord-vestică a continentului european, permițând populațiilor să migreze către noi terenuri de vânătoare, probabil în timpul lunilor mai calde de vară.

Pe lângă datarea sitului, cercetătorii au descoperit noi artefacte din silex, inclusiv „răzuitoare” timpurii, a căror datare prin infraroșu-radiofluorescență (IR-RF) a permis să determine momentul în care au fost îngropate, studiind momentul în care boabele de nisip de feldspat au fost expuse ultima dată la lumina soarelui.

Dr. Tobias Lauer de la Universitatea din Tübingen, Germania, a declarat:

„Artefactele se află exact acolo unde le-a așezat râul antic, ceea ce înseamnă că putem spune cu încredere că au fost realizate înainte ca râul să se mute într-o altă zonă a văii.”

Homo heidelbergensis era un vânător-culegător care mânca o gamă diversă de alimente de origine animală și vegetală

Multe dintre uneltele descoperite ar fi putut fi folosite pentru a procesa diferite tipuri de animale, potențial cerb, cal, rinocer și bizon; precum și tuberculi și alte plante. Dovada acestui lucru poate fi observată în uneltele cu margini ascuțite și în uneltele de tip handaxe prezente în sit. Cu toate acestea, prezența uneltelor de răzuire și de perforare sugerează că este posibil să se fi desfășurat și alte activități.

„Diversitatea uneltelor este fantastică. În anii 1920, situl a produs unele dintre cele mai timpurii handax-uri descoperite vreodată în Marea Britanie. Acum, pentru prima dată, am găsit dovezi rare de unelte de răzuire și de perforare la această vârstă foarte timpurie”, a declarat Dr. Alastair Key de la Universitatea din Cambridge.

Dr. Tomos Proffitt de la Institutul Max Planck de Antropologie Evolutivă, care a analizat artefactele, a declarat:

„Scraperii, în timpul paleoliticului, sunt adesea asociați cu pregătirea pieilor de animale. Prin urmare, găsirea acestor artefacte poate sugera că oamenii din această perioadă pregăteau piei de animale, probabil pentru îmbrăcăminte sau adăposturi”.

Gama de unelte de piatră, nu numai din descoperirile originale, ci și din noile noastre săpături mai mici, sugerează că homininii care trăiau în ceea ce avea să devină Marea Britanie prosperau și nu doar supraviețuiau.

Registration

Aici iti poti reseta parola