Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Fosile de „Hobbit” vechi de 700.000 de ani, descoperite în Indonezia
Articole online

Fosile de „Hobbit” vechi de 700.000 de ani, descoperite în Indonezia

oase, descoperire

Cercetătorii din Indonezia au descoperit un os de braț minuscul alături de alte fosile, vechi de 700.000 de ani, de la un strămoș uman.

Descoperire impresionantă în Indonezia

Homo floresiensis, supranumiți „Hobbiți” după statura lor scundă, cutreierau Indonezia în urmă cu mii de ani. Acum, cercetătorii au identificat în apropiere fosile aparținând unui grup și mai vechi și mai mic.

În urmă cu 50 000 de ani, o specie timpurie de hominine numită Homo floresiensis trăia pe insula Flores din Indonezia de astăzi. Cu o înălțime de aproximativ 1 metru, această specie era foarte mică, ceea ce i-a adus porecla de „Hobbit” atunci când fosilele sale au fost descoperite pentru prima dată în 2003.

Ani de zile, cercetătorii au dezbătut originile acestei specii de hominine, precum și motivul staturii sale mici. Acum, un nou studiu a identificat o specie și mai veche și mai mică care ar putea fi un strămoș al Homo floresiensis, făcând lumină asupra evoluției acestui hominin misterios.

oase, descoperire

Arheologii descoperă fosile de „Hobbit” în Indonezia

În urmă cu peste douăzeci de ani, cercetătorii au scos la iveală fosilele unei specii umane timpurii numită Homo floresiensis în peștera Liang Bua de pe insula Flores, Indonezia. În mod remarcabil, fosilele au arătat că specia avea o înălțime de aproximativ 1 metru, ceea ce i-a adus porecla de „Hobbit”, după creaturile fictive prezentate în Stăpânul inelelor.

Homo floresiensis a trăit în Indonezia de astăzi în urmă cu 50.000 – 100.000 de ani. Aveau dinți mari, nu aveau bărbie, aveau fruntea retrasă și picioare disproporționat de mari.

Deși creierul lor era mic, Homo floresiensis a creat unelte din piatră pe care le-au folosit pentru a vâna în fauna locală și este posibil să fi folosit chiar și focul.

Potrivit Muzeului Național Smithsonian de Istorie Naturală, statura lor mică ar fi putut fi rezultatul izolării pe insulă, unde probabil nu existau prădători și resursele de hrană erau limitate.

De la descoperirea lor, cercetătorii au încercat să descifreze misterul din spatele modului în care această specie umană timpurie a ajuns în Indonezia și de ce erau atât de mici în comparație cu alți hominini.

Teoriile populare sugerează că Homo floresiensis au fost descendenții timpurii ai lui Homo erectus

Alte teorii sugerează că Homo floresiensis ar putea descinde dintr-o specie anterioară lui Homo erectus.

Acum, un nou studiu a găsit dovezi convingătoare că Homo Floresiensis a evoluat dintr-o specie de hominin timpurie și mai mică.

Cercetătorii au descoperit recent mai multe fosile noi de hominini timpurii în Mata Menge din bazinul So’a, o pășune tropicală din Indonezia.

Aceste specimene includeau un maxilar, dinți și un mic os humerus datând de acum 700 000 de ani. În mod șocant, rămășițele aparțineau la trei indivizi diferiți, cu trăsături chiar mai mici decât Homo floresiensis:

„Nu ne așteptam să găsim indivizi mai mici într-un sit atât de vechi”, a declarat pentru CBS Yousuke Kaifu, coautor al studiului publicat recent în Nature.

fosile, descoperire

Echipa de cercetare a folosit microscopia digitală pentru a analiza aceste fosile

Specialiștii au descoperit că oasele au aparținut probabil unor indivizi care aveau o înălțime de sub un metru:

„Acest humerus de adult vechi de 700.000 de ani nu este doar mai scurt decât cel al lui Homo floresiensis, ci este cel mai mic os al brațului cunoscut din registrul fosilelor de hominini din întreaga lume”, a declarat Adam Brumm, coautor al studiului și arheolog la Universitatea Griffith din Australia, într-un comunicat de presă.

Cercetătorii cred că aceste fosile arată că Homo floresiensis a evoluat din strămoși și mai mici:

„Acest specimen foarte rar confirmă ipoteza noastră conform căreia strămoșii lui Homo floresiensis erau extrem de mici ca dimensiuni corporale”, a declarat Brumm. „Cu toate acestea, din proporțiile minuscule ale acestui os de membru reiese acum că primii strămoși ai „Hobbitului” erau chiar mai mici decât am crezut până acum.”

Registration

Aici iti poti reseta parola