Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Uneltele din silex găsite în peștera tunel Wielki au fost datate cu o jumătate de milion de ani în urmă
Articole online

Uneltele din silex găsite în peștera tunel Wielki au fost datate cu o jumătate de milion de ani în urmă

pestera

Uneltele din silex găsite în peștera tunel Wielki au fost datate cu o jumătate de milion de ani în urmă

Anterior, se credea că uneltele datează de acum aproximativ 40.000 de ani, dar un nou studiu realizat de Dr. Małgorzata Kot de la Facultatea de Arheologie a Universității din Varșovia, indică acum că uneltele sunt unele dintre cele mai vechi creații din Polonia de până acum.

Datarea uneltelor a rezultat în urma unei observații inițiale a Dr. Claudio Berto, care a identificat că resturile de animale mici din peșteră erau mult mai vechi de 40.000 de ani și ar putea avea o vechime de până la jumătate de milion de ani.

Printre oasele mici se aflau rămășițele unor foste rude ale rozătoarelor de astăzi, lupi din Mosbachean, licaoni, un strămoș al urșilor de peșteră și o specie de leu de peșteră felină. Fiecare dintre aceste specii (astăzi dispărute în Polonia), locuiau în regiune acum 450-550 de mii de ani.

În același strat în care au fost descoperite oasele se aflau 40 de relicve din silex – în principal subproduse de la fabricarea uneltelor, dar și câteva raclete din silex și mici cuțite din silex.

„Deoarece aceste artefacte provin din același strat ca și oasele, înseamnă că vârsta lor este foarte asemănătoare. Această convingere a fost confirmată și de cercetările de reexcavare efectuate în peșteră în 2018. Acestea au confirmat dispunerea straturilor descrisă de cercetători în urmă cu o jumătate de secol. Am descoperit mai multe deșeuri de post-producție și oase de animale”- a declarat Dr. Kot.

Deși oasele de animale nu prezintă indicii de tăiere sau prelucrare, cercetătorii sugerează că animalele au locuit probabil în peșteră între perioadele în care oamenii le ocupau temporar.

Uneltele au fost probabil fabricate de Homo heidelbergensis, o specie sau subspecie dispărută de om arhaic care a existat în timpul Pleistocenului mediu. Astfel de descoperiri sunt rare, unelte fiind descoperite și într-o peșteră din Małopolska, în Polonia Mică.

Registration

Aici iti poti reseta parola