NATO va trimite „sute” de echipamente de bruiaj în Ucraina pentru a contracara asaltul Rusiei cu drone sinucigașe explozive de fabricație iraniană
Vorbind online la Forumul de politică externă de la Berlin, marți, secretarul gener1al al NATONATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța militară va livra Ucrainei „sute” de bruiaje de semnale împotriva dronelor în „zilele următoare”.
Aceste sisteme vor ajuta Ucraina să abordeze „amenințarea specifică a dronelor, inclusiv, desigur, a dronelor de fabricație iraniană care provoacă acum multe pagube sau suferințe în Ucraina”, a declarat Stoltenberg în timpul interviului virtual.
Stoltenberg a adus în discuție viitoarea livrare de dispozitive de bruiaj pentru drone în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles săptămâna trecută, unde a spus că sistemele pot „ajuta la ineficiența dronelor de fabricație rusă și iraniană … și la protejarea populației și a infrastructurii critice ucrainene”.
Echipamentele de contra-dronă vor face parte dintr-un pachet care include, de asemenea, combustibil, îmbrăcăminte de iarnă și provizii medicale, a declarat Stoltenberg săptămâna trecută.
„Salut declarația lui @JensStoltenberg cu privire la faptul că NATO intenționează să livreze sisteme de apărare aeriană antidronă Ucrainei în zilele următoare. Este exact ceea ce am discutat și am solicitat”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba după anunțul de marți. „Pentru Ucraina, acest lucru înseamnă mai multe vieți salvate și o infrastructură energetică mai bine protejată. Vă mulțumim, NATO”.
În ultimele săptămâni, forțele Moscovei au folosit drone sinucigașe de fabricație iraniană pentru a intensifica loviturile asupra orașelor ucrainene aflate departe de liniile de front ale războiului, unde trupele președintelui rus Vladimir Putin s-au confruntat cu săptămâni întregi de eșecuri militare.
Oficialii ucraineni au declarat că Rusia a folosit un roi de drone sinucigașe pentru a ataca Kievul – ucigând mai multe persoane
Dronele precum cele fotografiate la Kiev sunt cunoscute sub numele de Shahed-136. Spre deosebire de vehiculele aeriene fără pilot tradiționale, Shahed-136 este o muniție de așteptare, ceea ce înseamnă că poate sta pe loc înainte de a identifica o țintă, de a zbura spre ea și de a detona – ceea ce îi face pe oameni să se refere la ea ca la o dronă sinucigașă sau kamikaze. Acestea sunt sisteme relativ mici, pline de explozibili și au o rază de acțiune de aproximativ 1.250 de mile.
Aceste atacuri recente cu drone, care s-au dovedit a fi mortale, au determinat SUA și alți aliați din NATO să se grăbească să trimită la Kiev sisteme avansate și foarte căutate de apărare aeriană.
Între timp, experții în război au pus sub semnul întrebării decizia lui Putin de a cheltui inventarul său redus de muniții de precizie cu rază lungă de acțiune pentru campanii de teroare împotriva zonelor și infrastructurii civile, spunând că este o tactică nesustenabilă și este puțin probabil să producă rezultate pozitive pentru Rusia.
„Scopul este de a reduce determinarea poporului ucrainean de a se opune invaziei brutale a Rusiei în țara lor, dar cred că [Putin] va eșua, așa cum a eșuat în toate celelalte încercări de a încerca să preia controlul asupra Ucrainei de la invazia din februarie”, a declarat marți Stoltenberg.