Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Serghei Surovikin, comandantul care conduce în prezent atacurile Rusiei asupra Ucrainei, a fost descris ca fiind „absolut nemilos” de către foștii colegi
Articole online

Serghei Surovikin, comandantul care conduce în prezent atacurile Rusiei asupra Ucrainei, a fost descris ca fiind „absolut nemilos” de către foștii colegi

Serghei Surovikin

Serghei Surovikin, comandantul care conduce în prezent atacurile Rusiei asupra Ucrainei, a fost descris ca fiind „absolut nemilos” de către foștii colegi

Generalul de aviație Serghei Surovikin a fost numit sâmbătă de Ministerul rus al Apărării pentru a deveni comandantul general al forțelor rusești care luptă în Ucraina, potrivit Reuters. Deși nu este clar cine a emis directiva pentru atacurile aeriene de luni, Surovikin este cunoscut pentru că a bombardat zone civile în trecut.

Un fost oficial al Ministerului Apărării care a lucrat cu Surovikin a declarat pentru The Guardian Australia că nu a fost surprins de bombardamentul mortal din capitala ucraineană, care a ucis cel puțin cinci persoane luni dimineață.

„Surovikin este absolut nemilos, cu puțină considerație pentru viața umană”, a declarat fostul coleg anonim: „Mi-e teamă că mâinile lui vor fi complet acoperite de sânge ucrainean”.

Din cauza abordării sale nemiloase a războiului, colegii i-au dat porecla „Generalul Armageddon”

Potrivit The New York Times, Surovikin a condus trupele rusești în Siria în timpul războiului civil din această țară, la începutul anilor 2000. Human Rights Watch a declarat că el se numără printre liderii militari care ar putea purta „responsabilitatea de comandă pentru încălcări ale drepturilor omului în timpul ofensivei Idlib 2019-2020” din Siria.

În timpul ofensivei din Idlib, alianța siriano-rusă a lansat zeci de atacuri aeriene și terestre care au lovit locuințe, școli și unități sanitare. Human Rights Watch a raportat că atacurile au ucis cel puțin 1.600 de civili și au strămutat aproximativ 1,4 milioane de persoane.

Surovikin s-a născut în 1966 în orașul siberian Novosibirsk și a servit în armată cel puțin din 1991, după cum a relatat Al Jazeera. În 1991, el a petrecut cel puțin șase luni în închisoare după ce soldații aflați sub comanda sa au ucis trei protestatari în timpul unei tentative eșuate de lovitură de stat la Moscova, a relatat Times.

La 23 februarie, cu o zi înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Surovikin a fost inclus pe o listă de sancțiuni a Uniunii Europene pentru susținerea și implementarea unor politici care subminează și amenință independența Ucrainei.

Registration

Aici iti poti reseta parola