Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Soldații ucraineni spun că au fost nevoiți să abandoneze vehiculele și să meargă pe jos kilometri întregi până la linia frontului din cauza dronelor rusești
Articole online

Soldații ucraineni spun că au fost nevoiți să abandoneze vehiculele și să meargă pe jos kilometri întregi până la linia frontului din cauza dronelor rusești

Rusia, atacuri drone

Aceștia spun că Rusia ridică nivelul de presiune și că niciun vehicul nu este în siguranță în fața acestor drone de atac devastatoare.

Forțele rusești au avut probleme similare

Soldații ucraineni au declarat pentru The New York Times că apărarea și aprovizionarea forțelor din prima linie este mai riscantă ca niciodată din cauza creșterii numărului de atacuri ale dronelor rusești.

Aceste drone sunt folosite de ambele părți și sunt fabricate foarte ieftin, folosind drone de tip comercial echipate cu un explozibil, și sunt pilotate de operatori aflați la kilometri distanță de potențialele ținte.

Deoarece aceste drone pot efectua atacuri sinucigașe, care au ca rezultat explozii devastatoare, sau, în unele cazuri, pot lansa bombe asupra unor ținte neașteptate, „este extrem de periculos să mergi cu un vehicul”, a declarat un membru al Gărzii Naționale ucrainene pentru NYT.

El a spus că, în ultimele luni, oamenii din unitatea sa și-au lăsat în urmă vehiculele blindate și au mers pe jos opt kilometri până la pozițiile de pe linia frontului

Rusia, atacuri drone

Rusia continuă să atace cu drone de tip kamikaze

Atacul cu drone rusești face imposibilă deplasarea prin intermediul vehiculelor

Asta nu înseamnă că nici deplasarea pe jos nu este tocmai sigură. Dronele FPV au urmărit și au țintit cu ușurință soldații de la sol, așa cum au documentat multe videoclipuri și fotografii împărtășite pe parcursul războiului.

Dronele au modelat în mod semnificativ războiul din Ucraina, ambele părți bazându-se pe drone și vehicule de suprafață fără pilot (USV) pentru a efectua recunoașteri și atacuri.

Pentru Ucraina, care se confruntă cu stocuri de muniție din ce în ce mai mici și cu slăbirea ajutorului american, dronele reprezintă o alternativă ieftină și ușoară la artilerie. În cazul în care una dintre ele se defectează din cauza bruiajului sau este doborâtă, operatorii calificați, care adesea pilotează dronele din poziții aflate la mare distanță de linia frontului, pot trimite pur și simplu o alta nouă.

Și, în unele privințe, dronele pot fi mai eficiente decât artileria. Ele sunt ca niște dispozitive explozive improvizate care urmăresc țintele, care pot fi orice, de la un singur soldat până la tancuri.

Rusia obține beneficii similare de pe urma arsenalului său de drone, unele dintre acestea variind de la muniții construite conform specificațiilor militare până la opțiuni mai ieftine construite de întreprinderi de apărare private. Ucraina, la fel, are eforturi susținute de stat și operațiuni private.

Soldații au declarat pentru NYT că, deși Ucraina a fost prima care a valorificat cu adevărat impactul pe care dronele îl pot avea pe câmpul de luptă, Rusia a copiat recent tacticile lor la o scară mai mare și cu un efect letal.

Dronele FPV pot fi produse în cantități mari pentru războiul asimetric împotriva unor ținte mai scumpe, cum ar fi tancurile. Acestea pot avea un efect de amploare pe câmpul de luptă, amenințând pe oricine și orice se mișcă – transformând efectiv sectoare ale liniei frontului într-un fel de no man’s land pentru vehicule, care devin ținte ușoare și mari.

Registration

Aici iti poti reseta parola