Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA și alți aliați NATO se grăbesc să trimită sisteme de apărare aeriană în Ucraina, după ce Rusia a lansat un baraj de rachete și drone sinucigașe explozive
Articole online

SUA și alți aliați NATO se grăbesc să trimită sisteme de apărare aeriană în Ucraina, după ce Rusia a lansat un baraj de rachete și drone sinucigașe explozive

razboi

SUA și alți aliați NATO se grăbesc să trimită sisteme de apărare aeriană în Ucraina, după ce Rusia a lansat un baraj de rachete și drone sinucigașe explozive

Atacurile ucigașe ale Rusiei – multe dintre ele au avut loc departe de liniile de front ale războiului din estul și sudul Ucrainei și au lovit zone civile – l-au determinat pe președintele ucrainean Zelenski să declare luni că apărarea aeriană este „în prezent prioritatea numărul 1” pentru țara sa.

De atunci, țări NATO precum SUA, Germania și Olanda și-au exprimat public dorința de a pune rapid sistemele de apărare aeriană în mâinile forțelor ucrainene.

Ministerul Apărării din Germania a declarat luni că a livrat Ucrainei primul din cele patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T SLM, adăugând că recentele atacuri arată „cât de importantă este capacitatea de apărare aeriană pentru autoapărarea Ucrainei”.

Ministrul ucrainean al apărării a confirmat miercuri că Ucraina a primit deja „IRIS-T” de la Germania și a declarat că urmează să vină și sistemele naționale avansate de rachete sol-aer (NASAMS) fabricate în SUA.

Iar ministerul olandez al apărării a afirmat într-o declarație de miercuri că furnizează rachete suplimentare pentru apărarea aeriană și antirachetă a Ucrainei.

„Acesta este doar începutul. Și avem nevoie de mai mult. Nu există nicio îndoială că [Rusia] este un stat terorist”, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. „Există un imperativ moral de a proteja cerul deasupra [Ucrainei] pentru a ne salva poporul”.

Eficiența sistemelor de apărare

Sistemul avansat IRIS-T SLM se poate apăra împotriva rachetelor aflate la o distanță de până la 25 de mile și poate lovi ținte care zboară la o altitudine de aproximativ 12 mile. NASAMS oferă protecție pe distanțe scurte și medii.

Ucraina a solicitat de mult timp sprijin suplimentar pentru apărarea aeriană pentru a-și proteja mai bine cerul de atacurile rusești, dar evoluțiile recente au făcut ca acestea să devină o nevoie mai presantă.

Mult așteptatele sisteme IRIS-T SLM trebuiau inițial să fie livrate Ucrainei mai târziu în cursul anului calendaristic, dar noile atacuri au accelerat calendarul. În mod similar, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat reporterilor în această săptămână că SUA lucrează pentru a accelera livrarea de sisteme NASAMS către Ucraina, potrivit Reuters.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că a salutat recentul anunț al aliaților privind trimiterea de sisteme suplimentare de apărare aeriană și a lăudat eficiența sistemelor existente în Ucraina.

„Există o nevoie urgentă de apărare aeriană, dar, bineînțeles, și de multe alte capacități: muniție ghidată de precizie, HIMARS și alte sisteme moderne avansate la standarde NATO”, a declarat Stoltenberg. „Și vedem că acestea fac diferența și vedem că soldații ucraineni sunt capabili să utilizeze aceste sisteme moderne într-un mod foarte eficient, obținând câștiguri pe câmpul de luptă.”

Forțele ucrainene continuă să facă pași înainte în contraofensivele lor de-a lungul fronturilor de est și de sud ale războiului, care au văzut mii de kilometri pătrați de teritoriu eliberat de sub ocupația rusă.

Registration

Aici iti poti reseta parola