Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Modă și stil în cel de-al Doilea Război Mondial, 1939-1945
Articole online

Modă și stil în cel de-al Doilea Război Mondial, 1939-1945

ținută militară

Modă și stil în cel de-al Doilea Război Mondial, 1939-1945

Tunica Wehrmachtului, cunoscută sub numele de „M1936”, a readus designul cu două rânduri de nasturi al uniformelor germane anterioare și avea o croială mai mulată. De asemenea, avea șase nasturi și un guler mai mare. O centură purta o cataramă de argint pe care erau gravate emblema națională și motto-ul „Gott Mit Uns” (Dumnezeu cu noi).

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, uniforma germană a evoluat pentru a răspunde cerințelor diferitelor teatre de luptă și condițiilor climatice întâlnite în cadrul acestora. De exemplu, un set de geci și pantaloni albi camuflați, de culoare albă, a fost dezvoltat în mod expres pentru condițiile de iarnă aspre de pe Frontul de Est. Pentru condițiile de deșert cald și uscat din Africa de Nord, soldații germani au primit uniforme cu guler deschis, confecționate din materiale ușoare; de asemenea, trupele aveau opțiunea de a purta pantaloni scurți, o cască de protecție sau omniprezenta cască tropicală M40 EM (Afrikamütze).

Printre cele mai cunoscute uniforme germane din această epocă se numără cea purtată de membrii Schutzstaffel (SS), o organizație paramilitară fanatică care a început în 1925 ca gardă de corp personală a lui Hitler și care a devenit apoi organul de aplicare politică a întregului regim nazist, precum și un corp de elită de luptători de pe câmpul de luptă. Inițial, uniforma SS era diferită de uniforma Wehrmacht – în timp ce armata regulată purta gri de câmp, SS purta negru, din cap până în picioare (deși, mai târziu, SS a adoptat gri de câmp). În dreptul gulerului de pe partea dreaptă a tunicii SS se afla fila de guler care prezenta prescurtarea organizației (un „s” dublu, fiecare „s” având forma unui fulger), în timp ce fila de guler opusă prezenta rangul purtătorului (SS folosea însemne de rang unice pentru SS). Șapca cu vizieră înaltă purtată de ofițeri afișa o insignă cu capul de mort și oasele încrucișate pe o bandă neagră, deasupra căreia era prinsă emblema „vulturului și a svasticii”.

SS a produs, de asemenea, o varietate de uniforme speciale pentru diferitele sale ramuri și unități

Soldații care se întorceau acasă după un incident de război (sau după ce tot războiul se terminase) purtau mai mult decât cicatrici de luptă. Ei au adus acasă stiluri noi, care au fost inventate de nevoie în timpul luptei. Tendințe militare care, în tăcere, au devenit parte din stilul de zi cu zi. Motivul succesului lor a fost mai mult decât estetic.

S-a datorat funcției. Orice articol vestimentar purtat de trupe trebuie să fie confortabil și funcțional. Primele articole de îmbrăcăminte gata de purtare au fost fabricate în serie pentru a îmbrăca soldații în mărimi și proporții standard pentru a se adapta la bărbați cu trăsături diferite. Tendințele popularizate în luptă se regăsesc fără efort în moda de pe străzile urbane.

Cu atât de mult surplus militar disponibil după război, civilii cumpărau și purtau îmbrăcăminte militară timp de încă câțiva ani.

Îmbunătățirea mașinilor, a textilelor și a producției de îmbrăcăminte militară a făcut ca îmbrăcămintea civilă gata de purtare de după război să devină o industrie în plină expansiune. 

ținută militară

Registration

Aici iti poti reseta parola