Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Moartea brutală a lui Mahatma Gandhi. „Glasul” unității Indiei a fost ucis în fața a mii de oameni
Articole online

Moartea brutală a lui Mahatma Gandhi. „Glasul” unității Indiei a fost ucis în fața a mii de oameni

Moartea brutală a lui Mahatma Gandhi. „Glasul” unității Indiei a fost ucis în fața a mii de oameni

Această realizare importantă avea să ducă la moartea lui Gandhi câteva luni mai târziu. Câștigarea independenței față de o putere imperială a lăsat subcontinentul indian divizat, iar mulți au dat vina pe Gandhi pentru violențele din jurul acestei diviziuni.

În ultima zi a vieții sale, Gandhi se simțea slăbit din cauza postului pe care îl ținea și era însoțit prin grădinile Casei Birla, locul său de rezidență, când un fanatic hindus pe nume Nathuram Godse a ieșit din mulțime. Acesta s-a înclinat în fața lui Gandhi, apoi s-a ridicat în picioare și l-a împușcat de trei ori, de la mică distanță, în stomac și în piept.

Problema partiției i-a divizat pe indieni

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, violența religioasă a divizat colonia. Mulți au pledat pentru o soluție cu două state, în care Pakistanul de Est și Pakistanul de Vest să guverneze zonele majoritar musulmane, în timp ce India ar guverna o națiune majoritar hindusă. Liderul Ligii Musulmane, Muhammad Ali Jinnah, a susținut o împărțire pe criterii religioase, în special pentru a proteja populațiile musulmane minoritare din colonia britanică.

Inițial, Gandhi s-a opus divizării, deoarece credea că împărțirea subcontinentului pe criterii religioase ar genera mai multă violență. În schimb, a recomandat unirea dincolo de barierele religioase.

Din nefericire, previziunea lui Gandhi privind violența s-a dovedit a fi adevărată. Când britanicii s-au retras, au predat puterea noilor state India și Pakistan – iar violența religioasă a cuprins rapid noile națiuni. Au izbucnit revolte, în special de-a lungul granițelor noilor teritorii.

În cele din urmă, împărțirea a dus la strămutarea a 15 milioane de persoane, iar violențele au făcut un milion de victime.

Pledoaria lui Gandhi pentru non-violență i-a adus dușmani

Pentru unii hinduși, calea lui Gandhi însemna să se expună la atacuri. Alții au considerat că acesta a fost prea blând cu musulmanii, luând pe nedrept partea acestora în defavoarea hindușilor.

Pe 20 ianuarie 1948, Gandhi a scăpat cu greu de o tentativă de asasinat, când un grup radical de hinduși au detonat o bombă la doar câțiva metri de bătrânul în vârstă de 78 de ani:

„Dacă trebuie să mor de glonțul unui nebun, trebuie să o fac zâmbind”, a declarat Gandhi după eveniment. „Nu trebuie să existe furie în mine. Dumnezeu trebuie să fie în inima mea și pe buzele mele”.

Gandhi a avut un mesaj pentru radicalii care erau de părere că îi favorizează pe musulmani:

„Nu faceți asta”, a implorat Gandhi. „Religia hindusă nu va fi salvată prin astfel de acte”.

În loc să fugă de moarte, Gandhi a îmbrățișat-o:

„Pentru mine, moartea ar fi mai degrabă o eliberare glorioasă în loc să fiu un martor neajutorat al distrugerii Indiei, hinduismului, sikhismului și islamului.”

După acest discurs, zece zile mai târziu un asasin la ucis

Pe 30 ianuarie 1948, Mahatma Gandhi a ieșit din Birla House din Delhi în jurul orei 17:00. Slăbit de încheierea ultimului său post, acesta a fost condus de nepoatele sale la o reuniune de rugăciune unde îl așteptau mii de susținători de-ai lui.

Un fanatic hindus pe nume Nathuram Vinayak Godse a considerat că Gandhi își trădase concetățenii hinduși prin adoptarea unor poziții pro-musulmane. Înainte de-al ucide, Godse s-a înclinat în fața lui Ghandi într-un gest de salut. Când acesta s-a ridicat, a tras trei focuri de armă – care l-au lovit pe Gandhi în piept și în stomac.

Nathuram Vinayak Godse, fanaticul care l-a ucis pe Gandhi

Nathuram Vinayak Godse, fanaticul care l-a ucis pe Gandhi

În haosul de după moartea lui Gandhi, Godse a încercat să se împuște singur. Dar, în timp ce o mulțime de susținători furioși ai lui Gandhi strigau „Omorâți-l, omorâți-l”, autoritățile l-au prins pe Godse și l-au plasat în arest.

Un an mai târziu, un tribunal l-a condamnat la moarte pe asasin. Godse a fost spânzurat în noiembrie 1949.

Vestea morții liderului pacifist a ajuns în presă în decurs de o oră

În acea noapte, primul prim-ministru al Indiei, Jawaharlal Nehru, s-a adresat națiunii. Acesta a anunțat moartea lui Gandhi și înmormântarea acestuia a doua zi:

„Gandhi a dispărut din viața noastră iar întunericul este prezent peste tot acum”, a anunțat Nehru. „Părintele națiunii noastre nu mai este”.

Aproape un milion de oameni au fost prezenți la înmormântarea acestuia.

În deceniile care au urmat morții lui Gandhi, reputația sa de activist politic și eforturile sale de a obține independența Indiei au influențat generații întregi. Cu toate acestea, avertismentul său cu privire la divizare s-a dovedit a fi adevărat.

„Și-ar fi dat cu plăcere viața pentru pace. Din nefericire, nici moartea sa nu a putut vindeca diviziunea dintre India și Pakistan”, a declarat Jawaharlal Nehru.

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola