Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Asasinarea prim-ministrului indian Indira Gandhi
Articole online

Asasinarea prim-ministrului indian Indira Gandhi

India

Asasinarea prim-ministrului indian Indira Gandhi

Beant Singh și Satwant Singh, amândoi sikhs, au împușcat-o pe Indira Gandhi în timp ce aceasta se îndrepta spre biroul ei. Deși cei doi atacatori s-au predat imediat, ambii au fost împușcați într-o încăierare ulterioară, iar Beant a murit. Jawaharlal Nehru, primul prim-ministru al Indiei, a încercat să creeze o națiune unificată din numeroasele facțiuni religioase, etnice și culturale care au existat sub dominația britanică până în 1949. Fiica sa, Indira Gandhi (fără nicio legătură cu Mahatma Gandhi), a ajuns la putere în 1966, luptându-se cu multe dintre aceleași probleme ca și tatăl său. Cariera sa politică a fost un adevărat roller coaster, de la momentele de glorie care au urmat victoriei Indiei asupra Pakistanului în 1971, până la cele mai proaste, când a fost dată afară din funcție în 1977, după ce a declarat starea de urgență în 1975, perioadă în care a suspendat libertățile civile și și-a întemnițat adversarii politici. Deși mulți au criticat-o pentru că era autoritară, majoritatea populației a sprijinit-o datorită programelor sale sociale extinse.

În 1980, Gandhi a devenit din nou prim-ministru, bucurându-se de o popularitate destul de largă. Cu toate acestea, în iunie 1984, ea a ordonat un raid al armatei asupra unui templu sikh din Punjab pentru a-i alunga pe extremiștii sikh înarmați, declanșând o serie de amenințări cu moartea. Din cauza fricii de asasinat, Beant Singh, garda ei de corp de multă vreme, urma să fie transferat, deoarece era sikh. Cu toate acestea, Gandhi a anulat personal ordinul de transfer, deoarece avea încredere în el după mulți ani de serviciu. Evident, aceasta a fost o greșeală fatală pentru amândoi.

Satwant Singh, care a supraviețuit pentru a fi judecat, a fost condamnat în 1986 și executat în 1989. În urma asasinării lui Gandhi, au izbucnit revolte în New Delhi și în toată India. Mai mult de 1.000 de sikhs nevinovați au fost uciși în atacuri pe parcursul a două zile. Fiul lui Gandhi, Rajiv, i-a succedat în funcția de prim-ministru.

Registration

Aici iti poti reseta parola