Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Mesajul ascuns din spatele romanului „Cocoșatul de la Notre-Dame”
Articole online

Mesajul ascuns din spatele romanului „Cocoșatul de la Notre-Dame”

Cocoșatul de la Notre-Dame

Publicat pentru prima data în 1831, romanul „Cocoșatul de la Notre-Dame” este o epopee, care acoperă ani întregi de istorie, în care catedrala este piesa centrală a întregului roman. Victor Hugo a reușit să finalizeze această carte în doi ani, deoarece a fost distrat și de alte proiecte apărute pe parcursul timpului. Odată publicat, a devenit instantaneu o operă clasică, contribuind inclusiv la renovarea catedralei Notre-Dame din Paris.

Diferitele adaptări ale romanului s-au străduit să surprindă întreaga poveste și temele sale. Versiunea Disney a susținut tonul pesimist al unui roman în care aproape fiecare personaj va muri. Însă, romanul a reușit să atragă atenția asupra arhitecturii vechi de secole, precum și de o revitalizare a acesteia, deși elementele romanului s-ar putea pierde odată cu diferitele adaptări ale capodoperei lui Victor Hugo.

Inițial, Victor Hugo a scris acest roman pentru a proteja arhitectura gotică a catedralei, perioadă în care se dorea demolarea sa și reconstruirea într-un stil mai modern. Cu câțiva ani înainte de a apărea „Cocoșatul de la Notre-Dame”, Victor Hugo a scris o altă lucrare prin care dovedea importanța arhitecturală, însă aceasta nu a fost la fel de populară.

Catedrala Notre-Dame, construită între 1163 și 1345, a fost menită să simbolizeze puterea Parisului privind zona politică, intelectuală, economică și culturală. Henry al VI-lea al Angliei a fost încoronat ca rege al Franței în Catedrala Notre-Dame, pe care o moștenise bunicul său, Carol al VI-lea al Franței.

Catedrala a fost distrusă de hughenoți în secolul al XVI-lea, iar apoi a fost restaurată de regii francezi. Cu toate acestea, catedrala a fost, din nou, atacată de revoluționarii francezi, aceștia confundând 28 de statui biblice cu regii Franței pe care i-au decapitat.

Mesajul lui Victor Hugo

În acest context, Victor Hugo a dorit să-și folosească romanul pentru a atrage atenția asupra catedralei și a stării sale degradate. Odată publicat romanul au început rapid eforturile de renovare a catedralei, cititorii înțelegând povestea catedralei prin ochii unuia dintre personajele principale, Quasimodo.

Povestea catedralei fiind atât de legată de Quasimodo, atunci când a ars catedrala în aprilie 2019, mulți s-au gândit că poate fi vorba despre spiritul acestuia. Mesajul pe care Victor Hugo a încercat să-l transmită a fost că noua arhitectură va ucide vechile valori arhitecturale.

În prezent, romanul nu mai reprezintă un mod prin care valorile arhitecturale să fie recunoscute la nivel mondial, însă, catedrala a rămas respectată, la fel și romanul său, fiind considerat în continuare o operă clasică.

Registration

Aici iti poti reseta parola