Loviturile rusești au distrus 30% din centralele electrice din Ucraina, parte a unui plan de luptă împotriva infrastructurii
Atacurile aeriene au izbucnit în prim-planul eforturilor militare ale Rusiei în Ucraina, un pivot distinct după ce eforturile sale de a cuceri teritorii printr-o campanie terestră convențională au fost blocate în mod repetat, potrivit informațiilor Insider.
Președintele ucrainean Zelenski a declarat marți că atacurile Rusiei din ultimele opt zile au „distrus” 30% din centralele electrice din țara sa.
În această perioadă, Rusia a vizat orașe aflate departe de linia frontului, în centrul și vestul Ucrainei, stârnind teroare în regiuni care, pentru o vreme, fuseseră scutite de orice pagubă serioasă.
Marți, părți din capitala Ucrainei, Kiev, au rămas fără energie electrică, la fel ca și orașul Zhytomyr din nordul țării. Alte centrale electrice din alte zone au fost afectate, au declarat oficialii ucraineni.
Țintirea infrastructurii energetice ucrainene a fost de mult timp o strategie localizată pentru Rusia, care a distrus în mod obișnuit alimentarea cu energie electrică în timp ce avansa prin regiunea Donbas din estul țării.
Și Rusia a preluat, de asemenea, centrala electrică ucraineană Zaporizhzhia, cea mai mare centrală nucleară din Europa, riscând un incident major de radiații și transferând-o în proprietatea Rusiei.
Dar nivelul de concentrare asupra energiei electrice în mod specific – și eforturile de a lovi toate colțurile țării – sunt noi
Ministerul rus al Apărării a declarat în mod explicit luni că Rusia țintește alimentarea cu energie electrică a Ucrainei, chiar dacă atacarea infrastructurii civile este considerată în general drept o crimă de război.
Orașul Lviv – care se află departe în vestul Ucrainei, aproape de Polonia, și nu a cunoscut lupte – a rămas parțial fără energie electrică după un atac cu rachete rusești săptămâna trecută.
Primarul orașului a declarat că acesta a fost planul Rusiei de a folosi frigul ca armă împotriva ucrainenilor pe măsură ce se apropie lunile de iarnă grea.
Rusia a pierdut teren în fața Ucrainei pe câmpul de luptă. Ucraina și liderii occidentali spun că pivotarea strategică a acesteia pentru a ținti centrele de populație este un semn al disperării Rusiei.
Cum reacționează aliații Ucrainei?
Ministerul britanic al Apărării a declarat marți că este „foarte probabil” ca înfrângerile Rusiei pe câmpul de luptă să îi fi dat o „dorință mai mare” de a lovi ținte civile, precum și ținte militare.
Acesta a declarat că este „foarte probabil ca un obiectiv cheie” al noii campanii de drone și rachete a Rusiei să fie „de a provoca daune pe scară largă rețelei de distribuție a energiei din Ucraina”.
Un expert militar i-a declarat lui Jake Epstein de la Insider că, prin lovirea țintelor civile, Rusia „încearcă să creeze teroare și haos în rândul populației civile și să arate regimului ucrainean că da, îi poate lovi acolo, chiar dacă este departe de câmpul de luptă”.
Oficialii ucraineni, dar și experții, spun că este puțin probabil ca tacticile Rusiei să slăbească hotărârea ucrainenilor de a riposta, mai ales având în vedere succesul lor pe câmpul de luptă real.
Iar aliații occidentali ai Ucrainei se grăbesc acum să trimită mai multe sisteme de apărare aeriană în Ucraina, ca răspuns direct la barajele de drone și rachete ale Rusiei.