Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Laiotă ăl Bătrân îl traduce cu turcii pe binefăcătorul său Ștefan cel Mare
Articole online

Laiotă ăl Bătrân îl traduce cu turcii pe binefăcătorul său Ștefan cel Mare

Matei Corvin însă nu uită să mențină presiunea asupra domnitorului muntean căci îl eliberează pe Dracula, iar, dintr-o scrisoare datată 10 ianuarie 1476 le poruncește brașovenilor să stea la dispoziția acestuia totodată poruncindu-le să păstreze și bunele relații cu voievodul muntean.

Indignarea

Aceată ultimă decizie îl umple de indignare pe Laiotă care, într-o scrisoare adresată sașilor din Sibiu, datată 22 februarie 1476, afirmă că nu se mai poate considera prietenul lor de vreme ce sprijină pe adversarul său.

Un protest asemănător este adresat și conducătorilor Brașovului în care spune că, de vreme ce el îi protejează de invaziile turcești, „vrăjmașii noștri se ridică din mijlocul vostru și se duc în Moldova împreună cu secuii și-mi pradă țara și se întorc iarăși între voi și beau și mănâncă în casele voastre”.

În numele prieteniei cu voievodul Ardealului, le cere „să pedepsească pe acei secui, precum și pe pribegii ce se ridică din mijlocul vostru”.

Brașovenii, susținuți de voievodul moldovean și de regele maghiar, îl refuză pe Laiotă.

Perseverent cum îl știm deja, acesta își reînoiește de câteva ori cererile până spre vara acelui an când, convins că există o înțelegere între aceștia și Ștefan cel Mare, trece definitiv în tabăra otomană, așa cum o arată un raport al sibienilor din 25 iunie.

De fapt este mai mult ca sigur că această „strângere” a relațiilor dintre Laiotă și Mehmed al II-lea, sultanul otoman, se produc pe fondul marii ofensive ce urmărea anexarea Moldovei din vara acelui an ce avea să ducă la marea bătălie de la Valea Albă din 26 iulie.

Înfrângerea Imperiului Otoman din vara lui 1476 avea să anunțe, în mod firesc, și sfârșitul celei de a doua domnii a lui Laiotă Basarab.

Țepeș intră în scenă

La sfârșitul aceleiași luni, Vlad Țepeș, Basarab Țepeluș și Ștefan Báthory se întâlnesc la Mediaș să facă planul ofensivei în Țara Românească, iar pe 27 iulie deja o armată de circa 25.000 de oameni mărșăluiau spre Târgoviște, în frunte cu Dracula.

Pagini: 1 2 3 4

Registration

Aici iti poti reseta parola