Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Istoria geților în secolele VI – IV î. Hr.
Articole online

Istoria geților în secolele VI – IV î. Hr.

barbari

Istoria geților în secolele VI – IV î. Hr.

Conform acestui izvor, la nordul Dunării existau 15 neamuri tracice, între costobocii, predavensii, ratacensii, buridavensii, piefigii, și 44 de localități, cum ar fi Porolissum, Petrodava, Napoca, Potaissa, Angustia, Ziridava, Apulum, Cumidava, Argidava, Tamasidava, Piroboridava, Sucidava, cărora
Ptolemeu le menționează și coordonatele, însă circumferința folosită de Ptolemeu era mai mică decât cea reală, motiv pentru care sunt greu de indentificat. Cel de-al doilea izovor se numesțe ,,Tabula Peutingeriana” și datează din secolele III-IV. Acest izvor adaugă două localități la lista din ,,Indreptarul geografic” al lui Ptolemeu: Buridava și Palendava.
Izvoarele literare din secolul V, anume Sofocle cu tragedia ,,Triptolem”, în care e amintit un basileu get Charnabon, numele însa nefiind de origine tracică. Al doilea izvor este Herodot cu a IV-a carte din ,,Istorii” și Hallanicos din Mitilene, care-l copiază pe Herodot. În cartea IV din ,,Istorii” autorul grec relatează despre expediția lui Darius (514/512) care ar fi durat două luni și pe care o consideră un eșec, deși în realitate succesul persan a fost unul mare.

Herodot înșiră vecinii perșilor de la vest spre est: agatirşii, neurii, androfagii şi melanhlenii

De pe vremea regatului odrisilor avem doar puţine informaţii despre geți. Astfel, de la Herodot, aflǎm că au fost supuşi şi integraţi în regat şi geții de la nord de Haemus şi ca în stăpânirea odrisilor s-a aflat tot litoralul de la Abdera şi până la gurile Istrului. Geții de la nord de Haemus participǎ la expediţia de 30 de zile a regelui Sitalkes, din 429 î.e.n.

În 335 Alexandru Macedon organiează o expediție contra tribalilor și illyrilor, iar în331/326generalul macedonean Zopyrion organizează a treia expediție macedoneană la Dunăre.

Izvoare literare de secol IV vorbesc tangențial despre existența geților. De pildă, Curtius Rufus afirmă că expediția a avut loc în 326 când se afla Alexandru în India. Macrobiu, pe de altă parte, afirmă că expediția a avut drept scop cucerirea cetății Boristhene (adica Olbia), deci a avut loc în 331. Expediția generalului Zopyrion e la Curtius contra geților, iar la Trogus Pompeius contra sciților. Este posibil, date fiind datele disparate, ca prima expediție din 331 să fi fost împotriva sciților, iar cea de-a doua împotriva geților. Seuthes III, regele odrizilor, profită de această nereușita pentru a-și consolida puterea.

Registration

Aici iti poti reseta parola