Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Piatră funerară din sec. al IV-lea î.Hr. cu un călăreț în galop, descoperită la un șantier ilegal
Articole online

Piatră funerară din sec. al IV-lea î.Hr. cu un călăreț în galop, descoperită la un șantier ilegal

piatră funerară, descoperire

O lucrare pe un șantier de construcții din Cicirelli, lângă Padova, a scos la iveală 19 morminte cu piatră funerară datând din a doua jumătate a secolului al IV-lea î.Hr., dintre care cel puțin două morminte de războinici.

În unul dintre mormintele războinicilor a fost găsită o țiglă de lut rară

Aceasta era decorată cu figura unui bărbat călare, figura fiind gravată – de fapt, arată ca și cum ar fi fost desenată cu vârful degetului – în lutul umed înainte ca țigla să fie arsă.

Autoritățile au intervenit atunci când construcția ilegală a unui grajd a dat peste morminte antice, provocând daune grave unora dintre acestea. Inspectoratul de Arheologie, Arte Frumoase și Peisaj din Salerno și Avellino a coordonat o excavare de urgență pentru a salva rămășițele din mormintele deteriorate și pentru a descoperi orice alte rămășițe arheologice de la fața locului.

Majoritatea mormintelor sunt de tip „cappuccina”, un mormânt dreptunghiular căptușit cu tegulae (țigle de teracotă) și acoperit cu țigle mari înclinate unele față de altele pentru a forma un acoperiș cu două ape. Celelalte morminte erau gropi simple, cu trupurile așezate direct pe pământ și cu un semn mare de piatră așezat deasupra capului.

piatră funerară, descoperire

Unele dintre ele conțin obiecte funerare, inclusiv ceramică cu figuri roșii și ceramică neagră

Ambele stiluri au fost produse local în regiunea Lucania. Mormintele, distribuția lor, stilul și conținutul sugerează că cimitirul ar fi putut fi asociat cu o așezare din apropiere sau cu o fermă mare, potrivit The History Blog

Una dintre cele mai remarcabile descoperiri a fost mormântul numărul 64, o înmormântare „a cappuccina” care conține un ansamblu funerar compus din mai multe vase cu ceramică neagră și un vas mic nedecorat.

În interiorul acestuia din urmă, arheologii au descoperit o monedă de argint, un diobol bătut la Tarentum între 380 și 325 î.Hr., cu imaginea zeiței Atena pe avers și reprezentarea lui Hercule strangulând leul Nemean pe revers.

Figura unui bărbat călare pe o piatră funerară

În plus, una dintre lespezile care acoperă mormântul prezenta o gravură rudimentară realizată înainte de ardere: figura unui bărbat călare. Animalul este reprezentat în plin galop, în timp ce călărețul poartă o cască și ridică un braț pentru a arunca un obiect, probabil o suliță. Acest detaliu sugerează că decedatul era un războinic, o persoană cu statut înalt în cadrul comunității sale.

Într-o altă înmormântare, cercetătorii au găsit un ansamblu funerar format din numeroase vase cu ceramică neagră și cu figuri roșii, inclusiv un krater, un tip de vas asociat ritualurilor, decorat cu imagini feminine. Alături de obiectele ceramice, au găsit un cuțit de fier, o curea de bronz pe care defunctul o purta în momentul înmormântării, mai multe obiecte metalice, două suporturi de foc și un candelabru de plumb.

Centura sugerează că defunctul a fost, de asemenea, un războinic, în timp ce ustensilele de uz casnic întăresc ideea rolului său proeminent în sfera domestică și socială.

Registration

Aici iti poti reseta parola