Dromichaites: Căpetenia geților, tracilor sau odrisilor?
De pildă, Dromichaites e amintit de Strabon, Memnon în ,,Despre Heracleia” şi Pausanias în ,,Descrierea Greciei” spun ca el ar fi fost get, Diodor din Sicilia, Plutarh, Trogus Pompeius vorbesc despre el ca fiind rege al tracilor, fără a i se preciza neamul, iar ,,Lexiconul Suidas” spune că ar fi fost un rege al odrisilor. Diodor din Sicilia pare a fi cea mai de încredere sursă, întrucât acesta relatează istoria unui conflict între care Dromichaites şi Lisimah. Au existat mai multe lupte între cei doi, prima în 300-297, soldată cu înfrângerea tracului și cu luarea în prizonierat a fiului său, Agathokles care ar fi fost mai apoi eliberat în speranța că Lisimah va înapoia niște teritorii pe care le ocupase.
Este foarte probabil, așa cum sugerează Diodor din Sicilia, că eliberarea să fi fost determinată de armistițiul încheiat între diadohi în 297, ocazie cu care semnatarii şi-au propus ajutor reciproc în caz de conflicte cu alte părți. Este foarte probabil ca această primă expediție împotriva lui Dromichaites sa fi fost determinată de ajutorul acordat de geți orașelor grecești răsculate. Cel de-al doilea conflict are loc între 293-291, când Lisimah, cu o armată sleită de puteri și înfometată, cedează, iar căpetenia ajunge prizonier, cu tot cu fiii săi.
În ciuda protestelor armatei care revendica pedepsirea captivului, Dromichaites l-a tratat pe acesta ca pe un prieten, ba chiar ar fi organizat un ospăț cu caracter moralizator, în ideea că în felul acesta își va recapăta cetățile întărite de la Lisimah. Tema ospățului moralizator este frecventă în literatura timpului. Potrivit lui Pausanias (Descrierea Greciei), pacea dintre cei doi ar fi fost întărită şi de o alianță matrimonială, Lisimah dându-şi fiica de soție lui Dromichaites.
În ciuda faptului că 10 izvoare relatează despre Dromichaites, e foarte greu de localizat unde exact a domnit această căpetenie, în ce teritoriu. El este succesiv, rege al tracilor, al geților sau chiar al odrisilor. Există mai multe variante: Dobrogea, Câmpia Munteniei. Țara lui a fost localizată de unii în Dobrogea, de cei mai mulți în Câmpia munteană. Istoricii cred că la mijloc ar fi fost protectoratul asupra cetăților grecești .
După perioada lui Dromichaites lucrurile sunt greu de reconstituit, pentru că izvoarele literare nu mai menționează populațiile de la nordului Dunării, legăturile comerciale și culturale ale grecilor cu tracii întrerupându-se o perioadă