Evenimentul Istoric > Articole online > Blocuri din calcar, cu scene şi inscripţii din perioada lui Ptolemeu I, descoperite în Egipt
Articole online

Blocuri din calcar, cu scene şi inscripţii din perioada lui Ptolemeu I, descoperite în Egipt

Blocurile au fost dezgropate în satul Kom Ashqaw din provincia Sohag, se arată în comunicatul Ministerului.

„Examinarea iniţială a blocurilor, a scenelor şi textelor înscrise pe acestea indică că ele aparţineau unui altar al lui Osiris din perioada lui Ptolemeu I”, a declarat Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem pentru Antichităţi, citat de egypttoday.com.

Waziri a declarat că blocurile de calcar descoperite au fost transferate la templul lui Ptolemeu I recent descoperite, situat în regiunea El-Souq, din acelaşi sat, scrie sursa citată.

Scene şi inscripţii

Pe blocuri au fost gravate trei rânduri de scene şi un număr de inscripţii, precum „fiul Soarelui” şi „rege al Egiptului de Sus şi de Jos”, a adăugat Waziri.

Toate blocurile sunt dreptunghiulare, cu excepţia primului, având o formă neregulată şi decoraţiuni reprezentând faţada unui palat, a indicat Mohamed Abdel Badie, şeful Administraţiei Centrale a Egiptului de Sus.

Pe al doilea şi al treilea bloc se poate vedea cum regele Ptolemeu aduce veşminte şi un colier unui Osiris aşezat pe tron, în timp ce pe al patrulea bloc regele îi oferă lui Osiris un kohl de culoare verde, a adăugat el.

Egiptul a fost martor al mai multor descoperiri arheologice majore în cursul anului 2019, printre acestea figurând morminte faraonice, statui, sarcofage şi mumii diverse.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola