Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Într-o înregistrare video apărută recent, Biden spune că acordul nuclear cu Iranul este „mort”, dar adaugă că nu va anunța public acest lucru
Articole online

Într-o înregistrare video apărută recent, Biden spune că acordul nuclear cu Iranul este „mort”, dar adaugă că nu va anunța public acest lucru

Joe Biden

Într-o înregistrare video apărută recent, Biden spune că acordul nuclear cu Iranul este „mort”, dar adaugă că nu va anunța public acest lucru

În videoclip, Biden spune că acordul este „mort”, dar a subliniat că administrația sa nu poate anunța acest lucru în mod public.

„Este mort, dar nu vom anunța acest lucru. Este o poveste lungă”, a spus Biden. Președintele a spus că există „o mulțime de motive” pentru care nu a putut anunța acest lucru.

Casa Albă și Departamentul de Stat nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii ale Insider.

Biden a făcut din revigorarea acordului nuclear din 2015 – cunoscut în mod oficial sub numele de Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) – un obiectiv principal de politică externă atunci când a intrat la Casa Albă, dar negocierile pentru restabilirea pactului sunt în impas.

Între timp, Iranul a îmbogățit uraniul până la 60%, nu departe de nivelurile de calitate militară (90%)

În ultimele luni, administrația Biden a semnalat, de asemenea, că alte probleme referitoare la Iran au coborât acordul pe lista sa de priorități. În acest sens, administrația și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la reprimarea brutală a protestelor recente de către guvernul iranian, precum și cu privire la utilizarea de către Rusia a dronelor iraniene în războiul din Ucraina.

Robert Malley, trimisul special al administrației Biden pentru Iran, a declarat într-un interviu pentru Foreign Policy publicat luna aceasta: „Nu ne petrecem timpul acum concentrați pe acord”.

„Ne concentrăm pe ceea ce se întâmplă în Iran și pe sprijinul Iranului pentru războiul de agresiune al lui Putin în Ucraina”, a adăugat Malley.

În mod similar, secretarul de stat Antony Blinken a declarat la începutul lunii decembrie:

„Ne-am angajat într-un proces diplomatic semnificativ pentru a vedea dacă putem ajunge la un acord pentru o revenire reciprocă la JCPOA, dar Iranul a demonstrat în mod repetat că nu dorește sau nu poate să se angajeze să ia măsurile pe care trebuie să le ia”.

Acordul din 2015 a fost conceput pentru a împiedica Iranul să obțină o armă nucleară în schimbul scutirii de sancțiuni economice

Fostul președinte Donald Trump s-a retras din acordul nuclear din 2015 în mai 2018 și a reimpus sancțiuni dure asupra Iranului. Administrația Trump s-a angajat într-o strategie de „presiune maximă”, cu scopul de a presa Iranul să negocieze o versiune mai strictă a acordului, dar în cele din urmă nu a avut succes.

Decizia lui Trump de a retrage SUA din pact a ridicat tensiunile dintre Washington și Teheran la cote istorice – stârnind uneori temeri de război – și a făcut ca, treptat, Iranul să ia măsuri de îndepărtare de acord. Criticii deciziei lui Trump spun că, în cele din urmă, aceasta a împins Iranul mai aproape de dezvoltarea unei arme nucleare.

La începutul lunii decembrie, Blinken a declarat că administrația Biden încă mai crede că diplomația este cea mai bună cale de a se asigura că Iranul nu obține o armă nucleară.

Registration

Aici iti poti reseta parola