Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Administrația Biden afirmă că „nu încurajează Ucraina să lovească dincolo de granițele sale” după exploziile mortale de la bazele rusești
Articole online

Administrația Biden afirmă că „nu încurajează Ucraina să lovească dincolo de granițele sale” după exploziile mortale de la bazele rusești

avioane

Administrația Biden afirmă că „nu încurajează Ucraina să lovească dincolo de granițele sale” după exploziile mortale de la bazele rusești

După ce baze rusești aflate în interiorul teritoriului rus au fost zguduite de explozii, un înalt oficial american a subliniat că SUA nu încurajează Ucraina să lovească ținte dincolo de granițele sale.

„Nu am furnizat Ucrainei arme pe care aceasta să le folosească în interiorul Rusiei. Am fost foarte clar că acestea sunt arme defensive”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, în timpul unei ședințe de marți. „Nu permitem Ucrainei să lovească dincolo de granițele sale – nu încurajăm Ucraina să lovească dincolo de granițele sale”.

„Furnizăm Ucrainei ceea ce are nevoie să folosească pe teritoriul său suveran – pe teritoriul ucrainean – pentru a-i înfrunta pe agresorii ruși”, a continuat el.

Comentariile lui Price au fost făcute după ce o serie de explozii neobișnuite și fatale au avut loc la bazele aeriene rusești din interiorul țării. Două baze, ambele aflate la sute de kilometri de granițele Ucrainei, și o a treia facilitate mai aproape de graniță, au raportat explozii luni și, respectiv, marți.

Explozia de marți de la un aerodrom din regiunea Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a provocat incendierea unui rezervor de petrol, potrivit mai multor rapoarte.

Ministerul rus al Apărării a acuzat dronele ucrainene pentru incidentele de luni, deși Kievul nu a revendicat public responsabilitatea

Cu toate acestea, unii oficiali au postat de atunci comentarii provocatoare pe rețelele de socializare în urma exploziilor.

„Pământul este rotund – descoperire făcută de Galileo. Astronomia nu a fost studiată la Kremlin, dându-se preferință astrologilor de la curte”, a declarat luni Mykhaylo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy. „Dacă ar fi fost, ar fi știut: dacă ceva este lansat în spațiul aerian al altor țări, mai devreme sau mai târziu obiectele zburătoare necunoscute se vor întoarce la punctul de plecare”.

Ministerul britanic al Apărării a declarat în timpul unei actualizări a informațiilor de marți că, deși cauzele exploziilor „nu au fost confirmate”, dacă Rusia stabilește că incidentele au fost un act intenționat, „probabil că le va considera ca fiind unele dintre cele mai semnificative eșecuri din punct de vedere strategic în ceea ce privește protecția forței de la invazia sa în Ucraina”.

Seria de explozii nu marchează prima dată când teritoriul rusesc a fost atacat. În iunie, Rusia a dat vina pe Ucraina pentru un aparent atac cu drone asupra unei rafinării de petrol din vestul Rusiei.

Pe tot parcursul războiului devastator din Ucraina, țările occidentale și aliații din NATO au evitat să trimită Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune capabile să lovească în interiorul Rusiei și au îndemnat adesea Kievul să evite acest lucru.

Registration

Aici iti poti reseta parola