Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA și Papua Noua Guinee sunt pe cale să semneze un acord de securitate pe fondul îngrijorărilor legate de militarizarea Pacificului
Articole online

SUA și Papua Noua Guinee sunt pe cale să semneze un acord de securitate pe fondul îngrijorărilor legate de militarizarea Pacificului

Papua Noua Guinee

SUA și Papua Noua Guinee sunt pe cale să semneze un acord de securitate pe fondul îngrijorărilor legate de militarizarea Pacificului

Statele Unite ale Americii urmează să semneze astăzi un nou pact de securitate cu Papua Noua Guinee, pe fondul îngrijorărilor din interiorul țării cu privire la creșterea militarizării, în contextul în care SUA concurează cu China pentru influența în Pacific, potrivit The Guardian

Departamentul de stat a declarat că noul acord va oferi 45 de milioane de dolari pentru a contribui la îmbunătățirea cooperării în domeniul securității, inclusiv echipamente de protecție pentru forțele de apărare din Papua Noua Guinee, plus ajutor pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice, combaterea criminalității transnaționale și a HIV/SIDA.

Însă un proiect al Acordului de cooperare în domeniul apărării, care a fost dezvăluit săptămâna trecută, a stârnit îngrijorare în PNG cu privire la amploarea implicării militare americane în țară, existând rapoarte care arată că acesta oferă personalului și contractorilor americani imunitate juridică, permite aeronavelor, vehiculelor și navelor operate de către sau în numele SUA să se deplaseze liber pe teritoriul și în apele teritoriale și scutește personalul american de toate cerințele de migrație.

Studenții de la mai multe universități au organizat proteste în campusuri împotriva semnării acordului, pe fondul temerilor că acesta ar putea supăra China.

Premierul PNG, James Marape, a negat că personalul american ar avea imunitate juridică și a declarat că nu vor fi aduse modificări la constituția sau legile țării.

Marape a declarat că țara se confruntă cu provocări semnificative în materie de securitate:

„Trebuie să întăresc și să protejez granițele țării mele și să asigur siguranța poporului meu”, a spus el. „Așa că acest lucru nu are nimic de-a face cu geopolitica, această cooperare va consolida apărarea noastră și va ajuta la construirea capacității noastre.”

„Și este doar o ridicare a acordului SOFA [statutul forțelor] care este deja în vigoare, iar acest acord nu ne va împiedica să semnăm alte acorduri similare cu alte țări, inclusiv cu China”, a spus el. „Suntem liberi să semnăm acorduri de apărare cu orice țară care ne împărtășește valorile și principiile, iar acest lucru poate include prietenii noștri din Est sau din Vest, inclusiv prietenii noștri tradiționali de lungă durată, Australia, SUA sau chiar China.”

Marape a declarat că administrația sa a aprobat acordul și că o copie a acestuia va fi pusă la dispoziția publicului

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit luni dimineață în PNG, călătorind în locul lui Joe Biden, după ce președintele american a fost nevoit să își anuleze planurile de a face o scurtă, dar istorică oprire în această țară pentru a semna pactul. Biden ar fi devenit primul președinte american în exercițiu care ar fi vizitat o insulă din Pacific, dar și-a anulat vizita pentru a se concentra asupra discuțiilor privind limita de îndatorare de la Washington, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la cât de fiabil este SUA ca partener în Pacific.

Pe lângă găzduirea lui Blinken, PNG l-a primit luni și pe premierul indian Narendra Modi.

Marape a salutat India ca fiind „liderul sudului global” și a promis să se ralieze în spatele acesteia, în timp ce Modi a organizat acolo un summit cu liderii insulelor din Pacific.

Modi le-a spus celor 14 lideri ai Forumului de cooperare India-India-Pacific Islands Cooperation că India va fi un partener de încredere pentru statele insulare mici în contextul dificultăților cauzate de întreruperile lanțului de aprovizionare și de schimbările climatice. India s-a angajat în favoarea unui Indo-Pacific liber și deschis, a spus el. Anterior, Modi a scris pe rețelele de socializare că a discutat „modalități de a spori cooperarea în domeniul comerțului, tehnologiei, asistenței medicale și în abordarea schimbărilor climatice” în cadrul unei întâlniri bilaterale cu Marape, luni.

Amplasarea PNG chiar la nord de Australia o face semnificativă din punct de vedere strategic. A fost locul unor bătălii crâncene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și, cu o populație de aproape 10 milioane de locuitori, este cea mai populată națiune insulară din Pacific.

Cu toate acestea, mulți locuitori din Pacific sunt îngrijorați de militarizarea crescândă a regiunii și de faptul că PNG ar fi blocată între SUA și China, din ce în ce mai ostile. Societățile civile și sindicatele studențești și-au exprimat îngrijorarea cu privire la Acordul de cooperare în domeniul apărării, iar discuțiile despre proteste s-au răspândit online în weekend.

Fostul prim-ministru Peter O’Neill l-a acuzat pe Marape că a plasat țara „în epicentrul unei furtuni militare între China și SUA, acceptând să încheie acorduri de apărare cu ambele superputeri fără a se consulta cu poporul nostru”.

Anul trecut, Insulele Solomon, aflate în apropiere, au semnat propriul pact de securitate cu China, o mișcare care a stârnit alarma în tot Pacificul. Statele Unite și-au sporit atenția asupra Pacificului, deschizând ambasade în Insulele Solomon și Tonga, reluând eforturile de voluntariat ale Corpului Păcii și încurajând mai multe investiții în afaceri.

Registration

Aici iti poti reseta parola