Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > O navă de patrulare iraniană a încercat „să orbească” navele US Navy care navighează prin Strâmtoarea Ormuz, afirmă armata americană
Articole online

O navă de patrulare iraniană a încercat „să orbească” navele US Navy care navighează prin Strâmtoarea Ormuz, afirmă armata americană

nave

O navă de patrulare iraniană a încercat „să orbească” navele US Navy care navighează prin Strâmtoarea Ormuz, afirmă armata americană

Distrugătorul de rachete ghidate USS The Sullivans și nava-platformă a bazei maritime expediționare USS Lewis B. Puller tranzitau Strâmtoarea Ormuz, un corp subțire de apă între sudul Iranului și Emiratele Arabe Unite, când au fost abordate luni seară de o navă de patrulare a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGCN), a împărtășit CENTCOM într-o declarație.

„Nava iraniană a încercat să orbească podul prin proiectarea unui reflector și a traversat la 150 de metri de navele americane – periculos de aproape, în special pe timp de noapte”, a declarat CENTCOM, adăugând că navele US Navy efectuau o traversare de rutină în apele internaționale.

Ca răspuns, navele americane au transmis avertismente și au folosit lasere „non-letale” pentru a detensiona situația înainte de a-și continua traversarea, a precizat armata americană, adăugând că acțiunile și manevrele Iranului au ridicat riscul de coliziune sau de erori de calcul.

„Această acțiune periculoasă în apele internaționale indică activitatea destabilizatoare a Iranului în tot Orientul Mijlociu”, a declarat colonelul Joe Buccino, un purtător de cuvânt al CENTCOM, în comunicat.

Incidentul de luni este cel puțin a treia oară în ultimele săptămâni când forțele americane au raportat influența iraniană în apele din largul coastelor țărilor din Orientul Mijlociu.

La sfârșitul lunii noiembrie, Marina americană a declarat că o dronă sinucigașă de fabricație iraniană a fost folosită într-un atac asupra unui petrolier comercial în timp ce acesta naviga în nordul Mării Arabiei. Iar la începutul acelei luni, forțele americane au confiscat o „cantitate masivă” de material exploziv – care poate fi folosit pentru a alimenta rachete balistice – de pe o navă de pescuit care călătorea dinspre Iran spre Yemen.

Navele US Navy și ale Gărzii de Coastă americane au avut, de asemenea, de-a lungul anilor, ciocniri repetate cu navele IRGCN, pe care armata americană le-a caracterizat, așa cum a făcut-o săptămâna aceasta, ca fiind „nesigure și neprofesioniste”.

Registration

Aici iti poti reseta parola