Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > În cadrul unui exercițiu de război, China nu reușește să cucerească Taiwanul. Raportul grupului de reflecție american
Articole online

În cadrul unui exercițiu de război, China nu reușește să cucerească Taiwanul. Raportul grupului de reflecție american

china și taiwan

În cadrul unui exercițiu de război, China nu reușește să cucerească Taiwanul. Raportul grupului de reflecție american

Experții militari reuniți de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (Center for Strategic and International Studies) pentru a organiza un joc de război au declarat că fiecare participant direct probabil la un război – Statele Unite, China, Taiwan și Japonia – ar suferi pierderi „enorme”.

Rachetele chinezești ar distruge probabil bazele aeriene americane din Japonia și până în Guam, și ar scufunda două portavioane americane și între 10 și 20 de distrugătoare și crucișătoare la începutul invaziei.

Dar forța de invazie chineză însăși ar fi puternic distrusă înainte de a ocupa vreo parte semnificativă din Taiwan.

În cele din urmă, ar fi împiedicată să își atingă obiectivul de a captura capitala insulei, Taipei, conform majorității scenariilor testate.

Acest lucru, precum și pagubele suferite de țintele continentale din cauza contraatacurilor taiwaneze, ar putea destabiliza regimul Partidului Comunist Chinez, se arată în raport.

„Am ajuns la două concluzii”, a declarat Eric Heginbotham, expert în securitate la Massachusetts Institute of Technology.

„În primul rând, în majoritatea circumstanțelor, este puțin probabil ca China să reușească să-și atingă obiectivele operaționale sau să ocupe Taipei”, a spus el.

„În al doilea rând, costul războiului ar fi ridicat pentru toți cei implicați, cu siguranță și pentru Statele Unite”.

Jocul de război a testat 24 de scenarii diferite axate pe încercarea Chinei de a cuceri insula prin invazie în 2026

Se pare că un rol crucial îl are SUA: fără ajutorul Americii, Taiwanul ar fi cucerit de Armata Populară de Eliberare în trei luni sau mai puțin.

Jocul de război a presupus că invazia ar începe cu un bombardament de deschidere din partea Chinei, care distruge cea mai mare parte a marinei și a forțelor aeriene ale Taiwanului în câteva ore.

Marina chineză ar înconjura Taiwanul și ar începe să transporte o forță de debarcare formată din mii de soldați ai APL și echipamentul lor peste strâmtoarea Taiwan.

În ceea ce specialiștii au numit cel mai probabil scenariu, armata taiwaneză i-ar bloca pe invadatori pe coastă.

„Între timp, submarinele, bombardierele și avioanele de vânătoare/atac ale SUA, adesea întărite de Forțele de apărare japoneze, paralizează rapid flota amfibie chineză”, se arată în raport.

„Loviturile Chinei asupra bazelor japoneze și a navelor de suprafață americane nu pot schimba rezultatul: Taiwanul rămâne autonom”, se arată în raport.

Victorie a la Pirus?

Matthew Cancian, de la Colegiul de Război Naval al SUA, a declarat că există variabile cruciale de care depinde acest succes.

În primul rând, a spus el, Taiwanul însuși trebuie să fie hotărât să riposteze. În al doilea rând, Japonia trebuie să-și dea permisiunea ca Statele Unite să lanseze contraatacuri de la bazele sale de pe teritoriul japonez.

Fără acest lucru, a spus Cancian, „atunci intervenția SUA nu ar fi suficientă pentru a continua autonomia Taiwanului”.

În acest caz, pierderile umane ar fi mari, circa 10.000 în primele săptămâni de război.

Jocul de război a ridicat necunoscute importante, cum ar fi dacă Statele Unite ar risca un război nuclear dacă ar ataca direct China.

În al doilea rând, s-a întrebat dacă publicul american și japonez ar fi pregătit să accepte pierderile care ar rezulta din apărarea Taiwanului.

Acesta a afirmat că pierderile SUA ar putea afecta capacitatea Washingtonului de a proiecta puterea globală pentru o perioadă foarte lungă de timp.

„Statele Unite ar putea obține o victorie „pyrrhică”, suferind mai mult pe termen lung decât chinezii „înfrânți””, se arată în raport.

Raportul a declarat că atât Taiwanul, cât și armata americană trebuie să își consolideze forțele, concentrându-se pe armele cele mai sofisticate și eficiente, pentru a crea mai multă descurajare în fața unei invazii chineze.

Se pare că Taiwanul încă își cheltuiește cea mai mare parte a bugetului pentru apărare pe nave și avioane scumpe pe care China le va distruge rapid”, a precizat raportul.

Registration

Aici iti poti reseta parola