„SEAL-urile” taiwaneze ar fi în prima linie a unui război cu China. Iată cum ar încerca să rețină o invazie
Retorica liderilor chinezi și activitatea navelor de război și a avioanelor chinezești în jurul insulei au stârnit îngrijorarea că Beijingul ar putea face o mișcare pentru a prelua controlul asupra insulei, pe care o consideră o provincie separatistă, după cum menționează Insider.
Dacă China ar invada Taiwanul, Taipei s-ar confrunta cu o armată superioară din punct de vedere tehnologic și numeric. Dar, în calitate de forță de apărare, armata taiwaneză ar avea totuși un avantaj față de invadatori.
Unitățile de operații speciale din Taiwan, în special Batalionul 101 de recunoaștere amfibie – versiunea națională a SEAL-urilor din Marina SUA – ar fi în prima linie a acestei lupte.
Dragonii de mare
Poreclit „Dragonii de mare” și înființat în 1949, după ce forțele naționaliste au fost alungate din China continentală, Batalionul 101 de recunoaștere amfibie este cea mai veche unitate de operațiuni speciale din Taiwan.
Deși este o unitate maritimă cu o concentrare intensă asupra operațiunilor speciale litorale și maritime, Batalionul 101 de recunoaștere amfibie face parte din armata taiwaneză.
Să devii un Dragon al Mării nu este ușor. Un eveniment inițial de preselecție de cinci zile selectează candidații și le evaluează tăria fizică și mentală. Cei care reușesc intră într-un curs de calificare de cinci luni care îi învață scufundări de luptă, tacticile unităților mici, războiul neconvențional și mai multe metode de inserție, inclusiv parașutismul în cădere liberă și alpinismul.
Cursul are o rată de abandon de 80%
La fel ca multe dintre unitățile de operații speciale din lume, Batalionul 101 de recunoaștere amfibie a fost înființat cu ajutorul comandourilor americane.
Cel mai probabil, contingentul de operațiuni speciale al SUA a fost o combinație între „oamenii-broască” din cadrul echipelor de demolare subacvatică, predecesorii SEAL-urilor din cadrul Marinei, și ofițerii de informații din cadrul CIA, care înlocuise Biroul de Servicii Strategice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Setul inițial de misiuni al Sea Dragons a fost foarte ofensiv. Unitatea de comando amfibie a fost însărcinată cu recunoaștere strategică, acțiune directă și război neconvențional. Scopul lor era de a colecta informații despre vecinii lor comuniști și de a lovi instalațiile de coastă atunci când era necesar.
Relația dintre SEAL-urile taiwaneze și comunitatea de operațiuni speciale din SUA nu a făcut decât să crească. Deși armata americană își păstrează discreția asupra prezenței sale în Taiwan, comandourile americane colaborează și își antrenează omologii taiwanezi de ani de zile.
În 2020, Grupul 1 de forțe speciale al armatei americane, care este responsabil pentru zona de operațiuni Indo-Pacific, a publicat un scurt videoclip pe rețelele de socializare care arată Beretele Verzi antrenându-se cu Dragonii de mare. În videoclip, cele două unități au efectuat operațiuni de acțiune directă împotriva unei ținte urbane și au exersat proceduri de evacuare medicală.
De asemenea, se poate spune cu siguranță că Batalionul 101 de recunoaștere amfibie a lucrat la un moment dat cu US Navy SEALs, deoarece ambele sunt unități de operațiuni speciale maritime.
Prima linie de apărare
Capacitățile lor amfibii fac din Sea Dragons alegerea principală pentru operațiunile din strâmtoarea Taiwan și din insulele mici de acolo. În cazul în care tensiunile escaladează până la conflict, aceste insule mici ar putea foarte bine să fie primul câmp de luptă.
Taipei pare să se gândească la un astfel de scenariu. În 2021, a autorizat aproape 13 milioane de dolari pentru ca Batalionul 101 de recunoaștere amfibie să stabilească două baze de operațiuni înaintate pe insulele Penghu și Kinmen.
Deși lanțul de insule Penghu se află la doar 30 de mile de coasta de vest a Taiwanului, insulele Kinmen se află la peste 115 mile de Taiwan și la doar 6 mile de China continentală, ceea ce le face cu adevărat prima linie de apărare.
În cazul unei invazii, Dragonii de mare cu baza pe aceste două mici lanțuri de insule ar duce probabil o acțiune de întârziere împotriva forței de invazie chinezești mult mai mari.
Obiectivul Taipei ar fi, cel mai probabil, de a-i frustra pe chinezi și de a întârzia capturarea insulelor cât mai mult timp posibil, pentru a da timp comunității internaționale, și în special SUA, să reacționeze.
În fața numărului copleșitor de inamici, SEAL-urile taiwaneze nu ar putea face mai mult decât să încerce să impună un cost chinezilor în primele ore ale invaziei înainte de a dispărea în mediul rural pentru a duce un război de gherilă.
Dar acolo ar fi cei mai letali și ar reprezenta cea mai mare amenințare pentru o forță invadatoare și ocupantă. Numărul lor mic, setul bogat de abilități, flexibilitatea inerentă și mentalitatea neconvențională fac din unitățile de operațiuni speciale gherilele perfecte.
Deși probabil că SEAL-urile taiwaneze nu vor opri o invazie, acestea ar putea cere un preț foarte mare din partea armatei chineze.