Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Insulele îndepărtate ale Taiwanului se află pe linia frontului cu China – uneori la doar câteva sute de metri de trupele chineze
Articole online

Insulele îndepărtate ale Taiwanului se află pe linia frontului cu China – uneori la doar câteva sute de metri de trupele chineze

china și taiwan

Insulele îndepărtate ale Taiwanului se află pe linia frontului cu China – uneori la doar câteva sute de metri de trupele chineze

Deși a fost sărbătorită, aniversarea din acest an a fost, de asemenea, o reamintire a vulnerabilității crescânde a insulelor Taiwanului la un atac venit din China, după cum menționează Insider

Pe lângă insula principală Taiwan, Taipei controlează cinci insule sau lanțuri de insule: Kinmen, Insulele Mastu și arhipelagul Penghu din strâmtoarea Taiwan, precum și Insulele Pratas, cunoscute și sub numele de Insulele Dongsha, și Itu Aba, cunoscută și sub numele de Insula Taiping, ambele în Marea Chinei de Sud.

În ultimii 20 de ani, insulele din strâmtoare au fost considerate ca fiind locuri de interacțiune și de „construire de punți” între Beijing și Taipei. Însă marea majoritate a taiwanezilor resping eforturile diplomatice ale Beijingului de a „reunifica” insula și teritoriile sale cu partea continentală – un sentiment care s-a întărit pe măsură ce acțiunile Beijingului devin tot mai agresive.

În condițiile în care China refuză să excludă recurgerea la forța militară pentru a prelua controlul asupra Taiwanului și în condițiile în care balanța militară dintre cele două maluri ale strâmtorii înclină spre Beijing, insulele se află într-o poziție din ce în ce mai precară.

Controlul exercitat de Taiwan asupra insulelor sale periferice este rezultatul incapacității Armatei Populare de Eliberare de a le cuceri în timpul Războiului Civil din China.

După ce Mao Zedong a declarat oficial Republica Populară Chineză la Beijing, la 1 octombrie 1949, singurul teritoriu controlat de naționaliști (KMT) erau insulele în care se retrăseseră, cea mai mare fiind chiar Taiwanul.

Planurile lui Mao de a invada Taiwanul și alte insule controlate de KMT au fost îngreunate de lipsa de experiență amfibie a PLA (Armata Populară de Eliberare) și de limitările marinei și ale forțelor aeriene ale PLA, încă în fază incipientă.

Beijingul a continuat să amenințe insulele și după Războiul Civil, transformând strâmtoarea într-o zonă tensionată, cu ciocniri în aer, pe mare și pe uscat în primii ani ai Războiului Rece. Timp de zeci de ani, forțele chineze ar fi bombardat cu regularitate insulele controlate de Taiwan în strâmtoare.

În timp ce SUA și Taiwan au avut un tratat de apărare reciprocă între 1955 și 1980, toate insulele periferice ale Taiwanului, cu excepția uneia, au fost excluse, lăsând insularii nesiguri dacă SUA vor veni în apărarea lor.

Riscurile unei invazii

Insulele periferice ale Taiwanului sunt vulnerabile în principal din cauza amplasării lor. Taiwanul însuși este separat de China prin strâmtoare și cele 100 de mile de ape deseori agitate. Insulele din Taiwan sunt mult mai ușor de atins.

Kinmen este cea mai apropiată, la puțin peste o milă de China în punctul cel mai îngust, în timp ce insulele Matsu se află la aproximativ 16 km de China continentală. Arhipelagul Penghu se află la doar aproximativ 30 de mile vest de Taiwan. Insulele Pratas și Itu Aba sunt situate în Marea Chinei de Sud, mai la sud.

Toate sunt locuite, deși Insulele Pratas și Itu Aba au doar mici garnizoane militare.

Armata chineză a crescut rapid în ultimii ani. În prezent, aceasta este mult mai capabilă decât predecesoarea sa de dinaintea Războiului Rece și mult mai mare decât omologul său taiwanez.

„Avem de-a face cu un APL mai puternic decât ar fi putut visa cineva în timpul Războiului Rece”, a declarat pentru Insider Ian Easton, director senior la Institutul Project 2049. „Dezechilibrul este remarcabil acum la nivelul convențional al războiului”.

PLA are până la 416.000 de soldați în teatrele sale din est și sud, care se învecinează cu strâmtoarea, potrivit Departamentului american al Apărării.

Taiwanul are doar aproximativ 5.000 de soldați staționați pe insulele sale, în scădere față de aproximativ 100.000 în timpul Războiului Rece. Forțele navale și aeriene ale Taiwanului au devenit, de asemenea, mai mici și sunt mai vulnerabile în fața forțelor chineze din apropiere, ceea ce limitează capacitatea acestora de a consolida insulele.

Scenariul cel mai sumbru

Insulele taiwaneze se confruntă cu o serie de scenarii îngrijorătoare, de la blocade la atacuri cu elicoptere și invazii amfibii, dar Taiwanul a luat măsuri pentru a se asigura că, chiar și cu garnizoane mai mici, insulele nu vor fi doar un motiv de îngrijorare pentru PLA.

Taipei a desfășurat un număr substanțial de rachete în insulele Kinmen, Penghus și Matsu. Având în vedere amplasarea lor, acestea ar putea amenința în mod direct zonele de staționare ale APL și infrastructura critică din sud-estul Chinei, în special în orașele Xiamen și Fuzhou. 

„Ar fi foarte dificil și periculos pentru APL să încerce să acționeze asupra Taiwanului propriu-zis fără a suprima mai întâi aceste insule”, a declarat Easton, care a scris pe larg despre apărarea Taiwanului.

Multe dintre insule sunt pline cu buncăre și tuneluri și sunt protejate de unii dintre cei mai buni pușcași marini și unități de forțe speciale din Taiwan, care sunt instruiți special pentru a lupta cu puțin sprijin.

Registration

Aici iti poti reseta parola