Heinz Felfe, fostul ofițer SS recrutat de sovietici și ajuns șef al departamentului de contraspionaj din RFG împotriva URSS
„Eram convins că Hitler a oferit în sfârșit poporului german ceea ce avea nevoie în perioada tulbure a Republicii de la Weimar: un scop clar, ordine și disciplină stricte… Vedeam Mișcarea Național-Socialistă ca pe o forță care putea conduce Germania spre o nouă înflorire economică și politică.”
Așa credea în tinerețe SS-Obersturmführer Heinz Felfe, ofițer de informații al celui de-al Treilea Reich.
Nu și-ar fi putut imagina atunci că, într-un interval scurt de timp, se va transforma dintr-un nazist înfocat într-un comunist convins și că va avea o viziune complet diferită asupra poporului sovietic, pe care îl considera cândva subuman.
În slujba lui Hitler
Felfe s-a alăturat naziștilor în 1931, când era încă adolescent. După câțiva ani în organizația Tineretul hitlerist, s-a înrolat în SS:
„Noi, angajații SS, simțeam că suntem elita națiunii și, ca atare, eram chemați să îndeplinim destinul grandios al rolului conducător al națiunii germane, în care credeam cu tărie. Nu puteam simți altfel”, a susținut Heinz.
Munca dedicată, perseverența și abilitățile organizatorice remarcabile, precum și o diplomă superioară în drept, i-au permis lui Felfe să facă o carieră strălucită în cadrul Biroului VI (Informații Externe) al Oficiului Principal de Securitate al Reichului (abrevierea germană: RSHA). În 1943, la vârsta de numai 25 de ani, a fost numit șef al departamentului responsabil pentru Elveția și Liechtenstein. În plus, printre subordonații săi se numărau persoane care se aflau deasupra lui în grad.
Chiar înainte de prăbușirea celui de-al Treilea Reich, Obersturmführer Felfe a încercat să părăsească rândurile SS, care era deja ferm asociat cu crime de război, și să obțină un transfer în Wehrmacht, dar nu a reușit. În mai 1945, a fost capturat de britanici și a petrecut un an și jumătate în detenție.
În serviciul dușmanului
În 1946, Heinz Felfe a fost eliberat după ce implicarea sa în crime de război nu a putut fi stabilită. Ulterior, a colaborat o perioadă cu MI6, serviciul secret de informații al Regatului Unit, pentru a descoperi grupuri comuniste clandestine la Universitatea din Köln.
În primii ani de după război, Felfe a reexaminat în mod activ evenimentele din trecut și rolul său în acestea și s-a gândit mult la calea pe care ar trebui să o urmeze în viitor. Trăind în Germania de Vest, a vizitat frecvent zona de ocupație sovietică, inclusiv orașul său natal Dresda, unde mama sa încă mai locuia.
„Stând în fața ruinelor orașului meu natal, am considerat simbolic faptul că bombardierele anglo-americane au distrus inutil Dresda, în timp ce, după 8 mai 1945, soldații sovietici au aprovizionat și distribuit alimente cetățenilor”, a scris Heinz în memoriile sale. „Îmi era clar că o nouă Germanie – cu alte cuvinte, pașnică și democratică – nu putea fi construită decât prin intermediul unei cooperări loiale și prietenoase cu Uniunea Sovietică, că viitorul Germaniei se afla doar în Est și că voiam să îmi aduc contribuția la acest lucru.”
Prin urmare, nu este surprinzător faptul că, atunci când, în 1951, serviciile speciale ale URSS au luat legătura cu Felfe, acesta a acceptat de bunăvoie să coopereze cu ele:
„Am fost surprins de nivelul ridicat de încredere acordat de partea sovietică”, și-a amintit Heinz. „La urma urmei, fusesem militar în SS și lucrasem pentru serviciile secrete fasciste. Când, mult mai târziu, am întrebat despre acest lucru, mi s-a spus: „De ce te surprinde? Noi știam despre viața ta trecută.””
Un agent valoros
Felfe s-a ocupat apoi de chestiunile legate de refugiați ca angajat al Ministerului Federal al Afacerilor Germane. La instrucțiunile Moscovei, s-a alăturat Organizației Gehlen, un serviciu de informații care fusese înființat recent în Germania de Vest. Denumită după numele șefului său, Reinhard Gehlen, fost general-locotenent al Wehrmacht, organizația se afla sub controlul CIA și recruta în mod activ foști agenți de informații ai celui de-al Treilea Reich în rândurile sale. „Vechii „soldați” erau din nou la mare căutare”, a remarcat Heinz.
În organizația lui Gehlen, care, în 1956, a fost reorganizată în Serviciul Federal de Informații, BND, Felfe a avansat rapid, devenind șef al departamentului de contraspionaj împotriva URSS și a țărilor socialiste. De fapt, el trebuia să conducă operațiuni împotriva celor pentru care lucra de fapt.
„Ca urmare a activității mele de contraspionaj din cadrul BND, puteam furniza serviciilor secrete sovietice informații despre intențiile serviciilor”, și-a amintit Heinz. „Am identificat din timp acțiunile periculoase ale BND și, deținând poziția pe care o aveam, am contribuit la asigurarea unor măsuri active de contracarare a acestora.”
Așa a aflat Moscova că în misiunea comercială sovietică din Köln fuseseră amplasate echipamente de ascultare și, de asemenea, despre încercările de recrutare a personalului misiunii. Felfe a trimis avertismente cu privire la arestările planificate ale agenților de informații sovietici din Germania de Vest, permițându-le acestora să se ascundă la timp.
Mai mult, Felfe a primit, de asemenea, informații despre activitățile guvernului vest-german și despre politica de stat în domeniul afacerilor externe și despre chestiuni privind relațiile cu NATO. „Documentele pe care BND i le trimitea lui [Konrad] Adenauer (cancelarul federal al RFG din 1949-63) se aflau frecvent deja la Moscova înainte de a ajunge pe biroul său”, potrivit agentului serviciilor speciale sovietice Vitaly Korotkov.
Sfârșitul carierei
Datorită activității lui Heinz Felfe și a agenților săi, între 1951 și 1961, URSS a pus mâna pe peste 15.000 de fotocopii ale unor documente secrete și a stabilit numele a 94 de spioni vest-germani care operau în țările blocului socialist.
În toată această perioadă de 10 ani, serviciile secrete sovietice din RFG nu au suferit niciun eșec major și, în cele din urmă, acest lucru nu putea decât să trezească suspiciunile șefilor BND. Gehlen a ordonat înființarea unui grup special în interiorul organizației pentru a vâna „cârtița”. În cele din urmă, acesta și-a îndeplinit cu succes misiunea.
La 6 noiembrie 1961, Heinz Felfe a fost arestat. Acesta a refuzat să coopereze și a fost condamnat la 14 ani de închisoare. Conform sentinței, „reprezenta un grad ridicat de pericol, mai ales datorită poziției sale oficiale importante, capacității sale intelectuale ridicate și absenței totale a conștiinței”.
La 17 februarie 1969, Felfe a fost schimbat cu 21 de prizonieri din RDG suspectați de spionaj. După ce a lucrat o perioadă în cadrul KGB la Moscova, spionul s-a stabilit la Berlin, unde s-a ocupat de criminalistică și de scrierea memoriilor sale.
Uniunea Sovietică l-a onorat pe Heinz Felfe cu ordinele Steagul Roșu și Steaua Roșie. La 18 martie 2008, nu cu mult timp înainte de moartea sa, spionul a primit felicitări pentru cea de-a 90-a aniversare din partea Serviciului Federal de Securitate din Rusia.