Oficialii militari de rang înalt au luat în calcul mai multe scenarii privind un război între NATO și Rusia.
Letonia și Lituania, țintele lui Vladimir Putin
Oficiali militari de rang înalt, printre care se numără generalii americani Philip Breedlove și Ben Hodges, au analizat mai multe scenarii referitoare la un posibil conflict între NATO și Rusia.
Potrivit acestora, cel mai alarmant scenariu preconizează că președintele rus Vladimir Putin ar putea lansa o invazie în Letonia și Lituania în anul 2027, utilizând regiunea Kaliningrad și teritoriul Belarusului ca puncte de sprijin. Informațiile au fost raportate de cotidianul german Bild, citat de The Moscow Times.
Centrul american pentru Războiul Noua Generație a conturat un scenariu posibil de atac al Rusiei asupra țărilor NATO, evidențiind că Letonia și Lituania ar fi primele pe lista de ținte a lui Vladimir Putin. La dezvoltarea acestui scenariu au contribuit foști comandanți șefi ai NATO și ai SUA în Europa, inclusiv generalii Philip Breedlove și Ben Hodges.
Atacul Rusiei asupra unor țări NATO ar avea loc în 2027
Conform scenariului, atacul ar avea loc în 2027. Armata rusă ar iniția o ofensivă împotriva Letoniei, atacând simultan Lituania, utilizând regiunea Kaliningrad și teritoriul Belarusului ca puncte de sprijin.
În această situație, trupele NATO din statele baltice ar fi nevoite să se retragă înainte de sosirea forțelor principale. În cel mai pesimist scenariu, ar fi necesare 10 zile pentru a trimite întăriri conform Articolului 5, timp în care armata germană ar juca un rol central în apărarea țărilor baltice, conform informațiilor publicate de Bild.
În prezent, aproximativ 800 de soldați ai Bundeswehr sunt desfășurați în Lituania ca parte a unui grup de luptă NATO. Această forță este echipată cu o „cantitate semnificativă” de armament, inclusiv tancuri Leopard 2. Până la sfârșitul anului 2027, contingentul va fi extins la o brigadă completă, formată din 4.800 de militari și 200 de civili, precum și la 44 de tancuri Leopard 2. Generalul Breedlove a subliniat că misiunea principală a acestor soldați și a unităților rotative din alte țări NATO va fi să mențină controlul asupra terenului până la sosirea forțelor mai mari ale alianței.
„Trebuie să câștigăm cât mai mult timp posibil. Mai întâi va fi sprijinul aerian, apoi marina și apoi forțele terestre grele”, a spus el, după cum arată și Capital.
Conform scenariului, în primele trei zile, armata rusă reușește să preia controlul asupra Letoniei
Totuși, un batalion de tancuri germane reușește să intervină, devansând forțele rusești și oprind astfel înaintarea trupelor.
În a cincea zi a războiului simulat, 44 de tancuri Leopard 2 avansează din Lituania, iar în a șaptea zi reușesc să se infiltreze în spatele forțelor ruse care înaintează din Letonia. Conform scenariului, în decursul a trei zile, trupele germane reușesc să înfrângă armata rusă, care era numeric superioară. La finalul celor zece zile de bătălie, forțele lituaniene înregistrează pierderi de 17 tancuri, 145 de vehicule blindate și 3.650 de soldați, în timp ce armata rusă suferă pierderi de 411 tancuri, 1.019 vehicule blindate și 11.420 de militari.
Cu toate acestea, Lituania ar fi fost „devastată și parțial ocupată” până la sosirea întăririlor, conform analizei evenimentelor simulate.