Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Frumoasa Doamnă a Moldovei care scotea bărbații din minți. Nici propriul ginere nu și-a putut înfrâna poftele!
Articole online

Frumoasa Doamnă a Moldovei care scotea bărbații din minți. Nici propriul ginere nu și-a putut înfrâna poftele!

Cercheza de pe tronul Moldovei

Ecaterina Cercheza (sau Circaziana) s-a născut pe la 1620 într-o familie de mîrzaci (nobili) cerchezi. Se pare că mama ei a fost sora lui Koca Derviș Mehmed Pașa care a fost Mare Vizir al Imperiului Otoman în perioada 1653-1654, iar sora ei s-a căsătorit cu İslâm al III-lea Ghirai, hanul Crimeei. Nu se știe dacă era creștină (chiar și astăzi mai sunt mici comunități creștine printre cerchezii care au îmbrățișat în masă Islamul în secolul al XV-lea) când au sosit solii moldoveni sau a fost botezată special pentru cununia cu Vasile Lupu. E, însă, sigur că era educată. Vorbea patru limbi și se pare că știa chiar să scrie.
După obiceiul musulman, solii domnitorului au plătit 1000 de ducaţi tatălui, 500 mamei şi alți 1000 hanului care mijlocise învoiala.

Pașa de Silistra a vrut să o oprească în haremul său

Pețită pentru un domn pe care nu-l cunoștea, cercheza a fost la un pas de a fi oprită Nasuh Hussein, Pașa de la Silistra, care voia să o ia în haremul său.
După multe tentative nereușite în ciuda sumelor plătite, cercheza a fost eliberată numai după ce Vasile Lupu a intervenit la sultan și alaiul viitoarei Doamne, format din 60 de moldoveni și 150 de tătari a putut să-și continue călătoria. La 28 septembrie 1639 Ecaterina a ajuns în cele din urmă la Iași, unde a fost întâmpinată chiar de Vasile Lupu. Domnul a cheltuit sume imense de bani pentru ceremonia de primire a viitoarei sale soții, iar Ecaterina a primit numeroase daruri. Nu se știe dacă s-a îndrăgostit de semețul domn, dar cercheza și-a respectat cu sfințenie obligațiile. Nu numai că s-a împrietenit cu copii din prima căsătorie ai soțului ei, dar a făcut donații mari în bani pentru mănăstirile Golia și Hlincea, printre altele.Tot prin grija ei Mănăstirea Golia a fost împodobită cu strane aduse de la Constantinopol. Ecaterina i-a dăruit lui Vasile Lupu trei feciori, dintre care unul a ajuns pe tronul Moldovei (Ștefăniță Lupu).

Și dușmanul soțului ei și propriul ginere au încercat să o siluiască

După ce vremurile s-au schimbat și bărbatul ei a fost alungat de pe tron de Gheorghe Ștefan, Ecaterina Doamnă și-a dovedit caracterul de oțel. Pe 16 iulie 1653, Gheorghe Ștefan a cucerit Cetatea de Scaun a Sucevei și i-a luat prizonieri pe doamna Ecaterina Circaziana și pe fiul ei, Ștefăniță Lupu, Pe copilul de 12 ani l-a însemnat la nas ca să nu mai poată aspira la tron. Pe mamă a vrut să o batjocorească. „Au vrut
să-şi râdă de dânsa… Ce doamna lui Vasile-vodă l-au probozit şi au început a-l blăstăma şi a-l sudui şi a-i dzice dulău fără obraz, cum nu să teme de Dumnedzeu, că i-a fost domnu-său stăpân… Şi aşe (Gheorghe Ştefan – n.r,.) i-au dat pace şi o au trimis la Buciuleşti de au închis-o în curţile mlui. Şi i-au luat averea şi multă spaimă i-au făcut”, scrie cronicarul Ion Neculce.
Doamna și tânărul fecior de domn par a fi scăpat de la moarte nu pentru că lui Gheorghe Ștefan i-ar fi fost frică de Dumnezeu, ci mai degrabă datorită rugămințile principelui Gheorghe Rákóczi al II-lea din Transilvania.
Dar Gheorghe Ștefan nu a fost singurul care a încercat să o siluiască pe Ecaterina Doamnă. Chiar și ginerele său (soțul nenorocoasei sale fiice vitrege Ruxandra) a poftit la frunoasa chercheză.
Relatearea vine de la cronicarul transilvănean Georg Kraus: „Timuş voi să-şi împlinească poftele trupeşti… şi o pofti la el pe soacră sa vitregă, soţia lui Lupu, care era în cetate, spunând că are lucruri însemnate de vorbit cu ea. Când soacra, femeie de o frumuseţe rară, sosi, Timuş îi ceru să se împreune cu el, încercând s-o siluiască. Când ea văzu patima lui… căzu totuşi în genunchi şi-l rugă să-i cruţe cinstea. Îi aminti să se gândească la soţul ei şi cuscrul lui, adânc îndurerat, gonit şi prins, şi să nu făptuiască această nelegiure”. Timuș, menţionează George Kraus, a eliberat-o pe doamnă.

Cum arăta Doamna Ecaterina?

Cum arăta exact Ecaterina putem vedea din tabloul votiv din naosul bisericii Mănăstirii Hlincea, unde e pictată printre ctitori, și din pictura de pe spătarul jilțului domnesc aflat în naosul bisericii Mănăstirii Golia. Puținele mărturii scrise evocă o frumusețe tulburătoare.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola