În timpul Primului Război Mondial, guvernul din Franța a conceput un plan ingenios pentru a păcăli forțele aeriene germane.
Inginerii au fost puși să construiască o replică a Parisului, poziționată strategic la doar câțiva kilometri distanță de orașul real
Această momeală a Parisului a fost meticulos proiectată pentru a imita caracteristicile importante ale orașului autentic, inclusiv repere renumite precum Champs-Élysées și gara Gard Du Nord.
Șiretlicul s-a extins dincolo de simple clădiri; străzile, fabricile, casele și căile ferate fabricate au fost toate meticulos camuflate pentru a crea iluzia unui centru urban animat.
Obiectivul era de a distrage atenția inamicului și atacurile aeriene de la adevăratul Paris, protejând capitala și locuitorii săi de eventuale daune.
După încheierea războiului, necesitatea „Parisului momeală” a dispărut, iar fațada elaborată a fost demontată. Străzile și punctele de reper ale orașului fals, cândva pline de viață, au fost demontate, lăsând în urmă o dovadă a ingeniozității folosite în timpul războiului.
Provocarea autorităților franceze
În timp ce Primul Război Mondial făcea ravagii, autoritățile franceze se confruntau cu o provocare urgentă: cum să contracareze raidurile de bombardament nocturne ale aviației germane.
Având în vedere că avioanele nu dispuneau încă de tehnologie radar, erau necesare soluții inovatoare pentru a proteja obiectivele cheie de atacurile inamicului.
Inspirația pentru o astfel de soluție a apărut în iunie 1917, după bombardarea devastatoare a Londrei.
Recunoscând vulnerabilitatea avioanelor la „înșelăciunea vizuală”, Ministerul francez al Aeronauticii și DCA (Defense Against Aircraft) s-au angajat într-un plan îndrăzneț: crearea unui oraș fals cu lumini false pentru a deruta piloții inamici în timpul raidurilor nocturne.
Până la începutul anului 1918, ambițiosul proiect a prins contur în Franța
Proiectul a avut planuri de a reproduce nu numai Parisul, ci și centrul industrial Saint-Denis, care găzduia fabrici vitale.
Parisul fantomă urma să fie poziționat strategic în apropierea pădurii Saint-Germain-en-Laye, în timp ce Saint-Denis urma să fie situat în apropierea actualului aeroport Roissy. În plus, fabrici fictive urmau să fie construite la periferia estică a Parisului, la Chelles.
Scopul era clar: crearea unei fațade elaborate care să inducă în eroare piloții germani, să le distragă atenția de la țintele reale și, în cele din urmă, să protejeze teritoriul francez de lovituri aeriene devastatoare.