Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Fotografii rare de la întâlnirea istorică de pe râul Elba dintre trupele americane și sovietice, 1945
Articole online

Fotografii rare de la întâlnirea istorică de pe râul Elba dintre trupele americane și sovietice, 1945

Fotografii rare de la întâlnirea istorică de pe râul Elba dintre trupele americane și sovietice, 1945

Prima imagine îi arată pe locotenentul american William Robertson și pe locotenentul sovietic Alexander Silvashko cu brațele în jurul lor, zâmbind, în fața steagurilor lor naționale.

Fotografia cu Robertson și Silvașko a fost făcută pe 26 aprilie, a doua zi după întâlnire. Alte imagini arată soldați dând mâna, schimbând suveniruri și pozând pentru fotografii.

Acest contact între sovietici, care înaintau dinspre est, și americani, care înaintau dinspre vest, a însemnat că cele două puteri au tăiat efectiv Germania în două.

Primul contact între patrulele americane și cele sovietice a avut loc în apropiere de Strehla, după ce locotenentul Albert Kotzebue, un soldat american, a traversat râul Elba într-o barcă împreună cu trei oameni dintr-un pluton de informații și recunoaștere.

Pe malul estic, aceștia au întâlnit elemente înaintate ale unui regiment de pușcași sovietici de gardă din Primul Front Ucrainean, sub comanda locotenent-colonelului Alexander Gordeyev.

În aceeași zi, o altă patrulă comandată de sublocotenentul William Robertson împreună cu Frank Huff, James McDonnell și Paul Staub a întâlnit o patrulă sovietică comandată de locotenentul Alexander Silvashko pe podul distrus de pe Elba din Torgau.

La 26 aprilie, comandantul Diviziei 69 de infanterie a Armatei I, Emil F. Reinhardt, și comandantul Diviziei 58 de pușcași de gardă a Armatei a V-a de gardă, Vladimir Rusakov, s-au întâlnit la Torgau, la sud-vest de Berlin.

S-au făcut aranjamente pentru „Strângerea de mână de la Torgau” oficială dintre Robertson și Silvashko în fața fotografilor, a doua zi, pe 27 aprilie.

Președintele american Harry S. Truman a salutat vestea:

„Nu este ora victoriei finale în Europa, dar se apropie ora, ora pentru care tot poporul american, tot poporul britanic și tot poporul sovietic au trudit și s-au rugat atât de mult timp”.

Iosif Stalin a vorbit despre războiul care încă mai are loc:

„Sarcina și datoria noastră sunt de a finaliza distrugerea inamicului pentru a-l forța să depună armele și să se predea necondiționat. Armata Roșie va îndeplini până la capăt această sarcină și această datorie față de poporul nostru și față de toate popoarele iubitoare de libertate”.

Guvernele sovietic, american, britanic și francez au publicat declarații simultane în acea seară la Londra, Moscova și Washington, reafirmând hotărârea celor trei puteri aliate de a finaliza distrugerea celui de-al Treilea Reich.

Chiar dacă Aliații au tăiat Germania în două, Hitler le-a ordonat soldaților săi să lupte în continuare, înainte de a se sinucide pe 30 aprilie.

În anii care au urmat, au fost construite monumente în memoria legăturii cu Elba la Torgau, Lorenzkirch și Bad Liebenwerda. Există, de asemenea, o placă „Spirit of the Elbe” la Cimitirul Național Arlington.

În timpul Războiului Rece, legătura a fost frecvent citată ca un memento pentru pace și prietenie între SUA și Uniunea Sovietică.

Unul dintre soldații prezenți la legătură a făcut o petiție la ONU pentru a face din 25 aprilie o „Zi mondială a păcii”, deși nu a fost niciodată declarată oficial.

Ulterior, Rusia a emis o monedă care comemorează cea de-a 50-a aniversare a evenimentului. În 2010, președinții american și rus au emis o declarație comună în care au onorat ziua de 25 aprilie și „spiritul Elbei”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola