Cercetările arată că dictatorul roman Iulius Caesar mirosea ca un amestec de trandafiri, citrice și ambră.
Noi informații despre Iulius Caesar
Cercetătorii de la Universitatea Sivas Cumhuriyet din Turcia, specialiști în parfumuri și renumitul designer de parfumuri Bihter Türkan Ergül au reconstituit parfumul purtat de celebrul lider roman Iulius Caesar.
Echipa a reconstruit parfumul folosind înregistrări istorice și relatări ale contemporanilor lui Caesar, iar parfumul va fi în curând disponibil pentru cumpărare. Acum, pasionații de istorie din întreaga lume pot mirosi ca unul dintre cei mai faimoși bărbați din lumea antică.
Cercetătorii s-au angajat recent în sarcina ambițioasă de a recrea parfumul împăratului roman Iulius Caesar. Proiectul a fost susținut de mai multe relatări istorice despre parfumul suveranului. După cercetări importante, echipa a recreat „Telinum”, parfumul antic care conținea un amestec de arome precum trandafir de stâncă, citrice, ambră și oud, un ulei parfumat obținut din rășină de copac.
În lumea antică, parfumul era adânc înrădăcinat în viața de zi cu zi atât a elitei, cât și a claselor inferioare
Parfumurile se schimbau în funcție de poziția socială a purtătorului și de capacitatea acestuia de a plăti pentru ingrediente mai scumpe și mai rare.
La urma urmei, Iulius Caesar a fost unul dintre cei mai faimoși conducători ai istoriei. A avut o carieră militară de succes ca general roman, câștigând chiar și un război civil împotriva lui Pompei după celebra trecere a Rubiconului.
Până în anul 44 e.n., Cezar a adoptat reforme pe scară largă și s-a declarat „dictator pe viață”. Domnia s-a încheiat brusc cu asasinarea sa în același an:
„Cezar a fost un general și un dictator foarte faimos și a atras întotdeauna atenția publicului prin stilul său de viață și prin îmbrăcăminte”, a precizat grupul. „Parfumurile pe care le folosea erau, de asemenea, urmărite cu mare interes de către public. Cum mirosea Cezar, ce conținea parfumul său, de unde își lua parfumul sau cine i-l făcea a fost întotdeauna un subiect de mare curiozitate”, potrivit Ancient Origins.
Tradiția antică a parfumeriei
Arta parfumeriei datează de mii de ani, multe dintre cele mai vechi exemple fiind întâlnite în Egiptul antic. La începutul acestui an, cercetătorii chiar au recreat parfumul Cleopatrei folosind înregistrări vechi de 2.000 de ani.
La fel ca multe alte culturi antice, romanii aveau o profundă apreciere pentru parfumerie. Aromele nu erau destinate exclusiv produselor cosmetice, ci și ceremoniilor și desemnării claselor sociale. De exemplu, obiceiul roman impunea arderea tămâiei la înmormântări. Parfumurile erau, de asemenea, folosite în unguente și în timpul procesului de îmbălsămare a decedaților.
Pentru elita societății, parfumurile aminteau de bogăția lor. Aceștia aveau acces la ingrediente rare precum irisul și trandafirul de stâncă, parfumuri care îi deosebeau de cetățenii de rând. Oficialii romani, generalii, preoții și cei bogați comandau adesea parfumuri făcute la comandă. După cum era de așteptat, parfumul lui Cezar era unic și creat pentru a reprezenta puterea și influența sa în Roma antică.
Scent Culture and Tourism Association a anunțat, de asemenea, că parfumul recreat va fi disponibil spre vânzare în Italia, Turcia și Franța începând cu luna octombrie.