Europa se întoarce împotriva TikTok pe fondul noilor temeri legate de spionaj
Acum, această ostilitate se răspândește în Europa, unde temerile legate de siguranța copiilor și rapoartele conform cărora TikTok a spionat jurnaliști folosind locațiile IP ale acestora alimentează o reacție împotriva aplicației de partajare de videoclipuri folosită de peste 250 de milioane de europeni, după cum afirmă raportul POLITICO.
În timp ce directorul executiv al TikTok, Shou Zi Chew, se îndreaptă marți spre Bruxelles pentru a se întâlni cu Margrethe Vestager, cea mai importantă responsabilă cu politica digitală, în contextul unei reevaluări mai ample a legăturilor UE cu China, compania sa se confruntă cu o serie de provocări juridice, de reglementare și de securitate în cadrul blocului – precum și cu o creștere a criticilor publice.
Unul dintre cei mai vehemenți critici este președintele francez Emmanuel Macron, care a numit TikTok „înșelător de inocent” și o cauză de „dependență reală” în rândul utilizatorilor, precum și o sursă de dezinformare rusă. Astfel de comentarii au mers mână în mână cu o acoperire mediatică agresivă în Franța, inclusiv prima pagină a cotidianului Le Parisien din 29 decembrie, care a numit TikTok „Un adevărat pericol pentru creierul copiilor noștri”.
S-ar putea să se impună noi restricții
În timpul unei călătorii în Statele Unite în noiembrie, Macron a declarat unui grup de investitori americani și de directori executivi francezi din domeniul tehnologiei că dorește să reglementeze TikTok. TikTok neagă că este dăunătoare și spune că are măsuri pentru a proteja copiii.
Deși nu a fost clar la ce reguli se referea Macron – biroul său a refuzat să comenteze – remarcile s-au adăugat la un tablou din ce în ce mai întunecat pentru TikTok. Pe lângă cele două anchete de confidențialitate la nivelul UE care urmează să se încheie în lunile următoare, TikTok trebuie să se confrunte cu noi cerințe extinse privind moderarea conținutului în conformitate cu noul regulament digital al blocului, DSA, de la jumătatea anului 2023 – precum și cu posibilitatea de a fi prins în noul regulament de concurență digitală al blocului, Digital Markets Act.
În răspunsurile la întrebările trimise prin e-mail, ministrul francez al sectorului digital, Jean-Noel Barrot, a declarat că Franța se va baza pe DSA și DMA pentru a reglementa TikTok la nivelul UE, deși „rămâne vigilent cu privire la aceste modele în continuă evoluție” de social media susținute de publicitate. Barrot a adăugat că „nu a eșuat niciodată în a menține un nivel de presiune corespunzător mizelor DSA” în cadrul întâlnirilor cu directorii TikTok.
Invocând o „lipsă de securitate și de protecție a datelor”, precum și transferurile de date către China, purtătorul de cuvânt pentru politica digitală al grupului Partidului Social-Democrat din Bundestag a declarat că interdicția americană privind TikTok pentru telefoanele angajaților federali este „de înțeles”.
„Cred că are sens să se examineze în mod critic și aplicații precum TikTok și, dacă este necesar, să se ia măsuri. Prin urmare, îi sfătuiesc pe funcționarii publici, dar și pe fiecare cetățean, să nu instaleze servicii și aplicații lipsite de încredere pe smartphone-urile lor”, a adăugat Jens Zimmermann.
Maximilian Funke-Kaiser, purtătorul de cuvânt pentru politica digitală al grupului liberal FDP din parlamentul german, a mers chiar mai departe, ridicând perspectiva unei interdicții totale de utilizare a TikTok pe telefoanele guvernamentale.
„Având în vedere riscurile pe care le prezintă aplicația în materie de confidențialitate și securitate și drepturile de acces de mare amploare ale aplicației, consider că interzicerea TikTok pe telefoanele de serviciu ale oficialilor guvernamentali americani este adecvată. Măsuri corespunzătoare ar trebui să fie examinate și în Germania.”
Înainte de vizita lui Chew la Bruxelles, Thierry Breton, comisarul pentru piața internă a blocului comunitar, l-a avertizat pe acesta cu privire la necesitatea de a „respecta integralitatea normelor noastre”, potrivit comentariilor făcute de comisar în Spania, relatate de Reuters. Un purtător de cuvânt al lui Vestager a declarat că aceasta a urmărit să „analizeze modul în care compania se pregătește pentru respectarea (posibilelor) obligații care îi revin în conformitate cu regulamentul nostru”.
Temeri legate de spionaj
Cu toate acestea, faptul că va trebui să plătească câteva milioane de euro ar putea fi cel mai mic dintre problemele TikTok în Europa, deoarece unii legislatori de aici își urmează colegii din SUA și cer restricții mult mai stricte asupra aplicației, pe fondul temerilor că datele din TikTok vor fi folosite pentru spionaj.
TikTok face obiectul unei anchete pentru că a trimis date despre utilizatorii din UE în China – una dintre cele două anchete conduse de Irlanda. Rapoartele potrivit cărora angajații TikTok din China au folosit datele TikTok pentru a urmări mișcările a doi jurnaliști occidentali nu au făcut decât să intensifice temerile legate de spionaj, în special în Germania, țară conștientă de viața privată. (TikTok a recunoscut incidentul și a concediat patru angajați din cauza a ceea ce au declarat că a fost un acces neautorizat la datele utilizatorilor).